Saveti

Navike za zdravu kosu koje bi trebalo da usvojiš

Navike za zdravu kosu

Vaša kosa je nežna i sa njom treba postupati pažljivo. Zapravo, istina je da mnogi frizeri smatraju da prema kosi treba da se ponašate kao da je džemper od kašmira. I u pravu su! Ako želite zdravu kosu, počnite tako što ćete naučiti pravi (i pogrešan) način negovanja vlasi.

Pred vama je jednostavan vodič sa navikama koje će vam pomoći da vaša kosa izgleda negovana i zdrava. Usvojite ih što pre i uživajte u najboljem izdanju vaše kose.

Navike za zdravu kosuVodite računa o samom korenu kose

Zdravo vlasište je neophodno za rast kose. Ako imate problem sa peruti, predlažemo vam da pročitate više saveta o tome kako da je se rešite OVDE. Ključan korak ka rešavanju je upotreba kupke za kosu namenjena ovom problemu.

Nakon treninga pružite svojoj kosi beauty rutinu

Kosa može da „pati“ od stalnog šamponiranja, pa je ograničavanje pranja kose posle treninga poželjno tokom toplih meseci. Alternativa vam može biti suvi šampon ako nemate vremena da operete kosu. Probajte Fresh Affair suvi šampon, dostupan je na našem online shopu OVDE. A ako vam je zaista neophodno pranje nakon treninga kosu operite običnom vodom i koristite regenerator koji će pomoći da joj pružite adekvatnu negu i sjaj. Nakon ispiranja preparata kosu osušite prirodno.

Vitamine unosite kroz ishranu

Iako postoje mnogobrojni suplementi koji utiču na kvalitet kose, kože i nokriju nisu uvek tako efikasni. Iako su biotin, cink pa čak i protein neophodni za zdravu i jaku kosu, mnogo je bolje da ih unosite u organizam iz hrane nego iz tableta.

Adekvatna nega tokom izlaganja kose sunčevim zracima

Proširite paletu proizvoda kojima negujete kosu tokom letnjih meseci. Vaša kosa ne štiti vlasište od sunčevih štetnih UV zraka. Obavezno koristite preparate namenjene kosi koja je izložena sunčevim zracima. Reč je o kolekciji Soleil brenda Kerastase. Sve proizvode iz ove linije pronađite OVDE.

Navike za zdravu kosu„Rešite se“ klasičnih gumica za kosu

Umesto klasičnih gumica za kosu koje stvaraju oštećenja na kosi koristite sprialne gumice. S jedne strane nećete oštetiti kosu, a s druge strane, neće dolaziti do mršenja kose.

Ispiranje kose hladnom vodom

Nakon što kosu operete kupkom i nanesete dodatne preparate za negu (regenerator, maska) završni korak ispiranja kosa učinite sa hladnom vodom. Ovo „hladno ispiranje“ pomaže da vam kosa izgleda zdravo i lepo. Osim toga, pomaže u održavanju neophodne hidratacije, a i čini postojaniju boju na kosi ukoliko je tretirate farbama.

Majica za sušenje kose

Kovrdžave devojke znaju da je korišćenje peškira za prosušivanje mokre kose najbrži način da „upropastite“ svoje uvojke. Umesto toga, uzmite jednu pamučnu majicu i pomoću nje ocedite višak vode iz kose.

Četka za vaš tip kose

Češljanje kose pogrešnom vrstom četke može dati loše rezultate. Idealna četka za kosu može u mnogome pomoći da vaša kosa izgleda lepo i dobro stilizovana. O svim vrstama četki za kosu smo pisali OVDE.

Menjajte stilizaciju kose na par dana

Nošenje istog stila iz dana u dan zapravo može imati negativne efekte na kosu. Volite glatak visok rep ili nisku punđu? Menjajte na par dana način vezivanja kose kako biste izbegli gubitak kose i postepenjo stanjivanje kose uzrokovano prevelikom „silom na kosi“.

Spavanje na svilenoj jastučnici

Mnogo stvari može prouzrokovati lomljenje kose, neke smo već naveli. Ali ukoliko niste znali trenje između vaše kose i pamučne jastučnice može prouzrokovati isto. Navucite na svoj jastuk svilenu jastučnicu i sprečite oštećenja kose tokom sna.

Uživajte u najboljim navikama koje će učiniti vašu kosom lepom i negovanom.

Do naredne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com