Saveti

Kako odrediti da li je kosa tanka ili debela

Kako odrediti da li je kosa tanka ili debela

Da li ste se ikada zapitale u čemu je razlika između debljine i gustine kose? U ovom tekstu otkrivamo kako da na najlakši način dođete do odgovora.

Kako odrediti da li je kosa tanka ili debelaDebljina kose nasuprot gustini kose

Debljina se odnosi na širinu pojedinih vlasi, dok se gustina odnosi na to koliko kose ukupno imaš. Neko može imati tanku kosu koja je takođe vrlo gusta i obrnuto. Kombinacija je mnogo. Zanimljivo je to da prosečna osoba na glavi ima približno 120,000 vlasi kose.

Kako testirati svoje vlasi?

Da biste proverili gustinu kose, izmerite obim repa. Ako imate kosu male gustine, obim će biti manji od 5 cm. Kosa srednje gustine ima od 5 do 7,5 cm, a kosa velike gustine obima više od 10 cm. Ukoliko imate kraću kosu koja se ne može vezati u rep ovo možete testirati na drugi način. Gledajući se u ogledalo ako vidite kožu glave bez dodirivanja kose imate kosu male gustine, a ako teško vidite kožu glave imate kosu veće gustine.

Da biste izmerili debljinu kose, uzmite jednu vlas sa glave koja je duža i uporedite vlas sa koncem za šivenje. Ako je vaša vlas debela iii tek malo manje deblja kao konac za šivenje, imate gustu kosu. Ako je vlas mnogo tanja od konca, kosa je tanka. Još jedan način ispitivanja debljine kose jeste da uzmete jednu dlaku i stavite je između prstiju. Ako osećate vlas među prstima imate deblju kosu, a ako ne osećate gotovo ništa među prstima imate tanku kosu.

Kako odabrati idealnu frizuru?

Ukoliko ste sada u potrazi za novom frizurom savetujemo vam da se konsultujete sa našim profesionalnim timom u salonima u Belvilu gde bi mogli detaljno da pogledaju vašu kosu. Ujedno obratite pažnju i na vaš oblik lica pa izaberite frizuru koja vam najbolje odgovara. O tome smo pisali OVDE.

Ako je vaša kosa gusta dajte joj iluziju „lakoće“ tako što ćete se ošišati slojevito – duži slojevi napred, a kraći pozadi. Takođe, ako vam se sviđa bob frizura, predlažemo da isprobate lob frizuru koja je ustvari duži bob. Podelite kosu sa dubokom razdeljkom sa strane za efekat elegantnijeg izgleda.

Ako imate manje gustu kosu, „tupi rez“ može pomoći da stvorite iluziju punoće. Ovako ošišani krajevi daće na volumenu i kosa će izgledati gušće.

Ako vam je tanka kosa neophodno je postići izgled gušće kose takođe sa „tupim rezom“. Krajevi kose će na taj način izgledati puniji.

Ako vam je gusta kosa i izgleda „kruta“ potrebno je da istanjite krajeve ili ponesete frizuru sa šiškama.

Do neke naredne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com