Inspiracija

Mulan: Priča o moći ženske kose

mulan film prica o kosi

Kada su se na internetu pojavili prvi najavni kadrovi filma o Mulan, s nestrpljenjem smo želeli da pogledamo ovaj film o poznatoj heroini. Mogli smo da pretpostavimo da će se igrani film u mnogo čemu razlikovati od animirane verzije iz 1998. godine. Kolika je moć ženske kose pročitajte u nastavku…

mulan film Priča o moći ženske koseNajveću pažnju privukla je činjenica da se u filmu akcenat stavlja na dugu crnu kosu glavne junakinje, samim tim što se u filmu ne prikazuje scena gde je ona skraćuje mačem. Upravo ta scena je više deo američkog uticaja, a manje azijskog.

Mnoge bajke su izmišljene, ali Mulan je legenda, ona ima svoju veliku pozadinu i istoriju.

Filmska rediteljka Niki Karo je sa svojim timom odlučila da se prilikom stvaranja filma više okrenu samoj legendi o Mulan, a manje situacijama koje su se prikazale u crtanom. Po samoj legendi, u to doba svi muškarci su najnormalnije nosili duge kose sem budista koji su obrijali svoje glave.

Kineska publika se otvoreno rugala sceni šišanja kose u animiranom filmu, jer je činjenica bila da su svi muškarci imali duge kose. Tu nije bilo govora o tome da kratka kosa znači muževniji izgled. Do 20. veka duga kosa je bila uobičajena za muški pol u kineskoj kulturi. Frizure su se menjale tokom dinastija. U dinastiji Ćing svi muškarci su morali da se prilagode tome da imaju frizuru. Ona je podrazumevala prednji deo obrijan, a zadnji deo u dugoj pletenici. Šišanje kose je bilo toliko nečasno da je u nekim trenucima kineske istorije korišćeno kao kazna za manje zločine.

Mnogi kritičari tvrde da je Mulan u filmu odsekla kosu ništa se ne bi promenilo, niti bi uticalo da ona izgleda muževnije. Ovde dolazimo do toga da se duga kosa smatra i odrazom snage.

Jedna od najzanimljivijih scena u filmu jeste kada Mulan kreće u borbu gde pušta svoju kosu da bude slobodna, baca štit sa sebe, a kosa joj puštena lebdi i u borbi naravno pobeđuje Mulan. Scena koju ćete sigurno vratiti unazad da je pogledate još jednom.

Mnoga istaživanja dokazala su da se snaga zaista krije u kosi, koja predstavlja neku vrstu naše veze sa kosmosom. Što je kosa duža, to je ta veza jača, a i lakše se razmenjuje energija, što nas čini snažnijima. A pored toga što je odraz snage, kosa je i odraz ženske lepote. Žene su oduvek vodile računa o lepoti, a posebno kad je reč o kosi.

Moć ženske kose je velika, što smo se uverili i ovoga puta.

Do neke nove inspirativne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com