Saveti

Balajaž ili ombre: Koja je razlika?

Ako ste spremni da promenite boju svoje kose i ne možete da se odlučite između toga da vaš izbor bude ombre ili balajaž, jer ne znate u čemu je razlika, budite sigurni da niste prva osoba koja je imala taj “problem”.

Šta je balajaž?

Balajaž je tehnika bojenja kose u kojoj stilista strateški ručno nanosi boju direktno na kosu, stvarajući prirodniji rezultat. Francuska tehnika se obično fokusira na gornji sloj kose kako bi se stvorio polu-gradijentni izgled, koji omogućava duže, prirodnije prelaze iz tamnih u svetle boje, i obrnuto. Balajaž stvara rezultate koji izgledaju mnogo prirodnije od bilo koje druge tehnike.

Kombinacija “mekih” pramenova i tamnijih prirodnih pramenova stvara dinamičan izgled koji daje živost kosi. To čak može pomoći da se kosa izgleda bujnije nego što jeste, s toga se preporučuje osobama sa tankom kosom.

Dugovečnost je velika prednost kada je u pitanju balajaž. Ručno oslikavanje boje i mešanje stvaraju dimenziju koja traje mesecima sa malo ili bez održavanja. Pošto boja nije direktno na koži glave, svaki novi rast kose se neprimetno uklapa. Kako kosa raste, pramenovi ostaju na tom prvom sloju kose, rastući ravnomerno i meko bez ikakvog oštrog razdvajanja boje.

Balajaž se može koristiti za izjednačavanje neželjene boje kose, dodavanje tačaka svetlosti na zatamnjene delove, pa čak i da deluje kao platno za živopisne ili pastelne boje.

Saznaj OVDE kako svoj postojeći balajaž možeš osvežiti za letnje mesece.

Ali ne dozvolite da vas prednosti zavaraju jer balajaž zahteva pravog stručnjaka da bi se uradio kako treba. Stručnjaci tvrde da može potrajati nekoliko sesija da biste postigli željeni izgled sa balajažom ukoliko niste radili kod prave osobe.  Takođe, balajaž nije tako laskav na frizuri sa puno slojeva. Imajući to u vidu, posavetujte se sa stilistom za neku drugu tehniku.

Šta je ombre?

Ombre nije toliko tehnika koliko je efekat. Ombre se prepoznaje po kontrastu boja koji počinje tamnim u korenu, stapa se u srednju nijansu u sredini i najsvetliji je prema krajevima. Rezultat je dramatična razlika između korena i vrhova kose, sa dve nijanse pomešane u sredini. Kosa je generalno tamnija pri korenu i polako bledi u plavu po dužini kose, stvarajući uživljene rezultate koji oponašaju prirodnu promenu boje kose tokom letnjih meseci.

Efekat je posebno sjajan na brinete koje žele da unesu više plavuše u svoju kosu, ali možda nemaju ton kože kompatibilan sa onim svetlijim nijansama, ili one koje žele da eksperimentišu sa bojom, ali ne žele nužno dramatičnu promenu. Zadržavajući tamne, prirodnije tonove u blizini lica sa svetlijim srednjim delom i krajevima, ombre može da stvori prirodniji trenutak plave boje.

Što se tiče održavanja, ombre kosa je prilično laka jer se svaki novi rast prirodno stapa sa tamnim gornjim slojem. Takođe je lako preći sa nje i ima prilično minimalno oštećenje kose.

Iako je održavanje minimalno, početni proces može biti prilično dugotrajan. Ombre možda nije najbolja opcija za nekoga sa suvom ili lomljivom kosom (pošto krajevi zahtevaju izbeljivanje). On je popularan izbor koji je nekako istovremeno smeo i prirodno izgleda sa malo održavanja i manje štete daje kosi od potpunog farbanja.

Razlika je ključna: balajaž je tehnika isticanja, dok je ombre efekat boje kose.

Do neke naredne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com