Inspiracija

Zanimljiva istorija kratke frizure

istorija kratke kose linda

Perfektno ošišana kratka kosa je večiti trend. Osim što ističe konture lica, makeup, odaje i utisak samopouzdanja i jedinstvenog stila. Danas sa vama delimo zanimljivu istoriju na temu kratke kose.

mila jovović kratka kosaPrva kratka frizura kod žena zabeležena je 1100. godine p.n.e u Grčkoj. Grkinje – udovice sekle su svoju dugu kosu i sahranjivale je zajedno sa preminulim suprugom.

Poznato je da je Jovanka Orleanka odsekla svoju dugu kosu i nosila je kratku frizuru poput viteza. Ličila je na dečkića. Vekovima kasnije frizer i stilista Monsieur Antoine je upravo u njenom izgledu pronašao inspiraciju za novi look za svoju klijentelu i nazvao ju je – BOB.

Zanimljiva istorija kratke frizure

Tokom Prvog svetskog rata sve više žena je šišalo svoju kosu, mnogi to povezuju sa time što je veliki broj žena bio u ulozi bolničarki, a upravo ovakva frizura je omogućavala veću higijenu i bila je zahvalnija za održavanje i nošenje.

amelija earhart kratka kosaDvadesete godine prošlog veka donele su i pamflete u mnogim američkim školama, sa kojima je pokušavalo da se spreči šišanje duge kose, uz komentar da će devojčicama koje budu nosile kosu kao muškarci izrasti brkovi. Jedna od onih koja je ponosno nosila svoju kratku kosu bila je američka avijatičarka Amelija Earhart.

1925. godine svoj debi u Parizu imala je Žozefin Bejker, američka zabavljačica, koja je publiku osvojila kako svojim talentom tako i kratkom kosom.

1940. godine Frida Kalo naslikala je autoportret sa ošišanom kosom nakon što se razvela od muža, Dijega Rivere. Na njemu, Frida je okružena kosom razbacanom po podu. Godinu dana kasnije umetnički par se pomirio.

1944. godine ženama koje su imale intimne odnose sa Nacistima su obrijane glave u javnosti. Ovaj prizor poznat je kao i „Ružni karneval“.

1966. godine Mia Farou ošišala je svoju kosu na kratko i to makazicama za pedikir. U nekoliko navrata zasluge za njenu kratku frizuru išle su čuvenom frizeru Vidalu Sasonu. Mia je za „New York Times“ izjavila kako njena kratka frizura nema veze sa gospodinom Sasonom kao ni razvodom od Frenka Sinatre.

istorija kratke kose mia i odriJedna od onih koja je sa puno samopuzdanja nosila kratku kosu je bila Odri Hepbern, a mnogi kritičati su isticali da je upravo ovakva frizura čini neverovatno lepom i ženstvenom.

Jedna od najzapaženijih kratkih frizura ikada je frizura Melani Grifit u filmu „Working girl.“ A jedan od omiljenih nam citata iz filma je „Ako želiš da te shvate ozbiljno, moraš da imaš kratku frizuru!“

Jedna od najpopularnijih predstavnica kratke kose

istorija kratke kosePred Nedelju mode u Milanu 1989.godine, fotograf Piter Lindberg ubedio je top modela Lindu Evanđelistu da ošiša svoju dugu kosu što je i učinila. Oko 20 dizajnera se ovaj potez nije dopao pa nisu više želeli da se Linda nađe na njihovim revijama i pisti. Ipak ovaj potez je top modelu doneo mnogo više uspeha nego neuspeha, kratka kosa je postala njen zaštitni znak.

1980. godine Eni Lenoks je izjavila:“Postoji nešto toliko senzualno u tome kada prstima prođete kroz svoju kratku kosu“.

2013. godine rađeno je istraživanje u Velikoj Britaniji koje je pokazalo da 73% muškaraca više voli dugu kosu na ženama. 15% njih voli kratku kosu, dok je 13% onih kojima je apsolutno svejedno.

Da li je vama? Možda je kratka frizura vaša nova promena na koju čekate.

Do neke nove priče o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija: pinterest, aswetalk, flickr, pleasurephoto

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *