Trendovi

Istorija balajaža – umetnost kolorizacije kose

Istorija balajaža

Francuska. Pariz. Sedamdesete godine i ekskluzivni salon lepote “Carita” – dobrodošli u mesto gde je nastao jedan od najpopularnijih beauty trendova koji obožavaju dame širom sveta – balayage. Podjednako ga vole kako koloristi tako i klijenti. Jednom kada otkrijete njegov svet zaljubićete se zauvek!

Cilj ove tehnike je efekat suncem okupane kose uz ideju da se postigne što prirodniji izgled. Sam naziv potiče od francuske reči Balay što znači – zamahnuti, u ovom slučaju misli se na nanošenje boje slobodnim stilom. Prelaz između pramenova odaje utisak prirodnosti. Savršeno pristaje kako ravnoj tako i lokanstoj kosi. Pri korenu kose boja se nanosi u veoma tankom sloju, a na vrhovima u gustom, što za rezultat daje široke pramenove koji izgledaju kao da su posvetlili prirodnim putem.

istorija balajaža

Istorija balajaža

1974. godine “The New York Times” magazin objavio je tekst o kolorizaciji kose, kako onoj koja u potpunosti može da promeni izgled tako i o onoj minimalističkoj koja može da ga osveži. Sedamdesetih godina u Njujorku dame su često drastično menjale boju boje. Brinete su neretko prelazile u plavuše ili crvenokose, što je posebno zaitrigiralo Rose Reti, eksperta kolorizacije. Rose je nebrojeni broj puta bila pred izazovom da objasni klijentima sa tamnijom kosom da prelazak u potpuno plavu i nije tako dobra ideja. Kao odgovor dobila je uvek isti odgovor “Ali muškarci i dalje više vole plavuše”. Kao prateća fotografija uz ovaj tekst prestižni “The New York Times” objavio je i fotografiju žene koja sedi u salonu lepote sa kosom prepunom pamučnih tupfera – na ovaj način prilikom kolorizacije kose tupferima su se odvajale vlasi koje nisu bile farbane. Malo po malo kolorizacija je ušla u srce svih.

Osamdesetih godina nastale su različite tehnike posvetljivanja kose, a početkom devedesetih balayage privukao je u potpunosti pažnju poznatih ličnosti i do dana danas ostao jedan od omiljenih hair trendova.

Poznate dame koje obožavaju ovaj trend su: Lauren Conrad, supermodel Gisele Bundchen, Julia Roberts, Sarah Jessica Parker…

Važno je napomenuti da balayage definitivno nije samo za plavuše. Brinete, crvenokose, čak i dame sa jako crnom kosom, svi mogu probati ovaj trend. Rezultati će biti suptilni, ali će dati kosi svežinu. Npr. jarkoj brineti savršeno će stajati nekoliko fantastičnih nijansi karamele ili cimeta. Zvuči kao dobra ideja, zar ne?

Prirodan, elegantan i sofisticiran. Volimo balayage.

U našem salonu možete dobiti vrhusnku uslugu ovakve kolorizacije, najbolji stilski savet i rezultat koji će vas oduševiti.

Čekamo vas u našem beauty kutku.

Vaša Paolla