Saveti

Tajne nege kose iz celog sveta

Tajne nege kose

Mnoge zemlje širom sveta nude različite savete za negovanje kako kože tako i kose. Pred vama su najefektniji načini koji su pomogli mnogim ženama da pruže tretmane svojoj kosi koji će je učiniti negovanom i zdravom.

Tajne nege koseBrazil

U Brazilu žene rade tretman kose poznat pod nazivom velaterapija. Reč je o tretmanu šišanja kose bez makaza, a eliminišu se ispucali krajevi. To je tretman šišanja svećom.

S druge strane kada je o nezi reč, protiv ispucalih krajeva i suve kose prave čokoladnu masku. Smesa sadrži kakao, kukuruzni skrob i vodu. Sve se pomeša i dobijena smesa se drži na kosi od 15 do 30 minuta.

Indija

Poznato je da žene u Indiji koriste kanu za bojenje kose, a velika većina je kombinuje i sa kafom kako bi se dobila lepša tamno smeđa nijansa. Takođe koriste i prirodna ulja za dodatnu negu kose. Ulje suncokreta, jasmina i ulje kokosa se veoma koriste u nezi kose u ovoj zemlji. Ne samo da hidriraju i neguju kosu već i čine da dlaka kose bude jaka i zdrava. Često koprivu mešaju sa uljima kako bi sprečili pucanje dlake.

Jamajka

Na Jamajci ključno je ulje kaktusa u nezi kose. Za kaktuse važi da opstaju na suvoj klimi i imaju veliku sposobnost da zadržavaju vlagu. Zato i nije strano to kako pomažu u hidrataciji kose. Ulje kaktusa se ekstaktuje i koristi se kao sastojak šamponima i efikasan je u lečenju oboljenja kose. Nakon korišćenja ulja kaktusa kosa je veoma glatka i sjajna.

Poljska

Žene za jaču kosu koriste masku koju prave od žumanca pomešanog sa nekoliko kapi ricinusovog ulja i sokom od limuna. Maska se drži na kosi 10 do 15 minuta, a zatim ispere.

Tajland

Na Tajlandu nije čudno to što žene iscede kokosovo mleko da bi sa njime oprale kosu. Sve što urade jeste da zagreju kokosovo mleko na šporetu, ohlade ga, te ga koriste kao šampon za kosu.

Francuska

Od žena iz Francuske učimo godinama unazad da bez mnogo napora postignemo prefinjen i elegantan stil. Za njihovu negu kose poznato je da se kosa suši na prirodan način.

Tajna stilizovanja kose je u prstima. Lokne i talase u kosi prave tako što ih definišu prstima ili pak uviju kosu u punđu i prespavaju sa njom. Ujutru imate nežne talase u kosi.

I za kraj još jedna zanimljivost: tečnost dobijena iz stabljika vinove loze odlična je ukoliko imate problema sa kosom. Vinova loza će vam pomoći ako vam je kosa vrlo oštećena, beživotna, suva ili hemijski tretirana, pa i ako imate problem sa opadanjem kose.

Do neke naredne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com