Saveti

Idealan balajaž prema obliku lica

Idealan balajaž prema obliku lica

Svima nam je dobro poznat termin „konturisanje“ u šminkanju, zar ne? Reč je o tehnici šminkanja koja nam pomaže da stvorimo iluziju senki na našem licu kako bismo bolje naglasili crte našeg lica.

Slično je i sa tehnikom balayage u farbanju kose gde ističemo prednosti određenog oblika lica. U zavisnosti kakav oblik lica imate, izaberite tehniku senčenja kose koja vam odgovara. Kod senčenja kose pravilo je da svetliji pramenovi ističu lepe karakteristike, dok tamniji pramenovi prikrivaju nedostatke.

Idealan balajaž prema obliku licaOvalno lice

Osobe sa ovalnim oblikom lica važe za one koji imaju idealne crte lica. Mogu da nose bilo koju dužinu kose pa čak i oblik naočara. Kada je reč o izvlačenju pramenova takođe mogu eksperimentisati.

Izduženo lice

S druge strane, naspram ovanog lica, osobe koje imaju posebno usko ili duže lice žele da dodatno naglase volumen svoje kose u blizini ušiju kako bi dali iluziju širine u tom delu. Ako imate visoko čelo, idealno bi bilo da skratite šiške i posvetlite ih svetlijim pramenovima. Kako biste „skratili“ lice to možete postići tako što ćete koren kose ofarbati u tamniju nijansu, a krajeve u svetliju. Zato su za ovaj oblik lica pogodni i ombre i balajaž.

Kockasto lice

Ovaj oblik lica je karakterističan po širokim crtama lica i istaknutijom bradom. Svetlije pramenove u više nijansi stavite u blizini lica kako bi se stvorila višeslojnost. Kako biste omekšali jake konture isenčite otatak kose tamnijim nijansama. Lice će vam izgledati „mekše“ nego što zaista jeste. Idealno je da zadržite prirodnu boju korena koju imate, bliže slepoočnicama posvetlite kosu svetlijim pramenovima, a od jagodica ka krajevima izvucite tamnije pramenove.

Okruglo lice

Slična su pravila kao kod kockastog oblika lica. Izgled lica možete izdužiti svetlijim pramenovima, a isenčite srednji deo dužine kose. Pri krajevima zadržite prirodnu boju ili izvucite tamnije pramenove. Cilj je da se stvori takav kontras da lice izgleda „duže“ nego što zaista jeste.

Srcoliko lice

Karakteristeike ovog oblika lica su izraženije čelo i uska brada. Da biste omekšali crte lica gornji deo kose neka ostane tamniji, a posvetlite krajeve kose. Isprobajte tehniku balajaža takvu da od korena do sredine izgledaju prirodniji tonovi pramenova, a od sredine ka krajevima svetliji. Akcenat je na tome da prelazi iz tamnije u svetliju nijansu izgledaju suptilni.

Lice oblika dijamanta

Imate istaknute jagodice, a čelo i bradu usku? Vi ste vlasnica ovog oblika lica. Igrajte se sa posvetljivanjem kose jer je vama bitno da dobijete na širine i čela i brade.

Zaključak je jednostavan – svetlijim pramenovima ćete naglasiti, a tamnijim ćete ublažiti i prikriti ono što želite. Mislimo da je sada pravo vreme za jedan balajaž, zar ne?

Do neke nove teme,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com