Saveti

Sve što vas je oduvek zanimalo o sulfatima

sve o sulfatima

Mnogo je pitanja na temu sulfata, a mi ćemo vam pomoći da damo odgovore na ona najčešća. Saznajte u nastavku šta su sulfati, odakle potiču, zašto ih koristimo, zašto su ispitivani itd. Krenućemo od početka.

Sulfati su sastojci koji, na primer, stvaraju penasti efekat šampona i gelova za tuširanje i pomažu u uklanjanju nečistoća kože i kose. Da biste ih prepoznali u proizvodima, pogledajte listu sastojaka na pakovanju ili ambalaži. Mogu se naći pod imenima kao što su „natrijum lauril sulfat“ (SLS), „natrijum lauret sulfat“ (SLES), „amonijum lauril sulfat“. Najčešće se koriste SLS i SLES.

sve o sulfatimaU kozmetici su sulfati sintetskog porekla.

Oni su sastojci sintetizovani u laboratoriji iz masnog alkohola. Ali sulfati o kojima mi pričamo dobijaju se od masnog alkohola biljnog porekla.

Sulfati se koriste u kozmetičkim proizvodima kao što su gelovi za tuširanje, pilinzi, šamponi, balzami, gelovi za čišćenje lica, tečni sapuni za ruke, sredstva za ličnu higijenu, pastama za zube zahvaljujući njihovim prednostima. Efikasni su u čišćenju, stvaraju penu i lako se ispiraju.

Zašto su sulfati ispitivani?

Više je razloga za to. Sulfati su negativno komentarisani da izazivaju iritaciju i suvoću. Postojale su tvrdnje da uklanjaju deo zaštitnog hidrolipidnog filma koji je prirodno prisutan na koži i vlasištu. Sulfati takođe mogu iritirati kada su u kontaktu sa očima. I na kraju, postavljalo se pitanje alkoholnih masti i to kog su porekla jer se mogu dobiti iz palminog ulja.

Načini dobijanja određenih sulfata mogu imati negativan uticaj na životnu sredinu.

Činjenica je da se sulfati, koje koristimo u proizvodima za ispiranje, ne zadržavaju u okolini. Pošto ih koristimo samo u proizvodima koji se ispiraju vodom, postoji minimalan rizik od iritacije.

Sulfati se koriste u odgovarajućoj koncentraciji da osiguraju efikasnost proizvoda bez ikakvog kompromisa za toleranciju kože ili vlasišta. Sulfati, posebno natrijum-lauril sulfat (SLS), sigurno se koriste u mnogim preparatima od 1930. godine. U proizvodima za ispiranje samo je pozeljna prisutnost sulfata. Takvi proizvodi se mogu koristiti bez ikakvog straha od iritacije kože ili vlasišta, jer je kontakt sa kožom vrlo kratak.

Na tržištu takođe postoje i proizvodi posebno namenjeni za osetljivu kožu koji su tako i označeni na ambalaži, a za pojedine potrošaće u ponudi se mogu naći i preparati bez sulfata. Favorizujemo upotrebu onih sulfata koji imaju niži uticaj na životnu sredinu i koristimo izbor mekših sulfata (onih koji su prirodno dobijeni).

Najbitniji zaključak iz cele ove priče o sulfatima:

  • Sastojci koji sadrže sulfate koriste se u proizvodima koji se ispiraju u koncentracijama koje obezbeđuju efikasnost i bezbednost proizvoda, bez isušivanja kose i iritacije skalpa.
  • Važno je naglasiti, da se sastojak ne može posmatrati nezavisno, već se uvek mora uzimati u obzir njegova koncentracija u proizvodu i način upotrebe.
  • Konkretno, u slučaju sulfata, zbog niske koncentracije u kojoj se koriste i činjenice da veoma kratko dolaze u kontakt sa kosom i kožom, ne izazivaju isušivanje ni iritacije.

Do neke naredne inspirativne teme,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com