Saveti

Sve o rastu kose što možda do sada niste znali

sve o rastu kose

Rast i gubitak kose mogu izgledati kao jednostavni procesi, ali ciklus rasta kose zapravo se sastoji od četiri različite faze. Ove faze rasta kose su detaljno proučavane kako bi se bolje razumelo kako kosa raste i šta bi se moglo učiniti kako bi se sprečilo ili lečilo prerano opadanje kose

Prve tri faze – anagen, katagen i telogen – pokrivaju rast i sazrevanje kose i aktivnost folikula dlake koji proizvode pojednačne dlake. Svaka faza ima svoju vremensku liniju, na koju mogu uticati starost, ishrana i opšte zdravlje. To znači da postoje koraci koje možete preduzeti usput kako biste osigurali da vaša kosa prati zdrav ciklus rasta.

sve o rastu kosePrva faza anagen – faza rasta

Faze rasta kose počinju sa angenom fazom. To je najduža faza, koja traje oko tri do pet godina za dlake na glavi, mada bi za neke ljude jedna dlaka mogla da nastavi rasti sedam ili više godina.

Tokom anagene faze, vaši folikuli istiskuju dlake koje će nastaviti da rastu sve dok se ne ošišaju ili dok ne dosegnu kraj svog životnog veka i opadnu. U bilo kom trenutku, oko 90% dlake na glavi su u anagenoj fazi.

Druga faza katagen – prelazna faza

Faza katagena počinje kada se završi faza anagena i traje oko deset dana. Tokom ovog poglavlja, folikuli dlake se smanjuju, a rast kose usporava. Kosa se takođe odvaja od dna folikula dlake, ali ostaje na svom mestu tokom poslednjih dana rasta.

Samo oko 5% vlasi na vašoj glavi je u bilo kom trenutku u fazi katagena.

Treća faza telogen – faza mirovanja

Telogen faza obično traje oko tri meseca. Dlake ne rastu tokom telogene faze, ali obično ni ne opadaju. Telogena faza je takođe kada nove dlake počinju da se formiraju u folikulama koji su upravo oslobodili dlake tokom faze katagena. Neki zdravstveni stručnjaci smatraju da je telogena faza i faza osipanja, ali mnogi naučnici su ovu fazu podelili na dva dela: telogena i egzogena faza.

Četvrta faza egzogen – faza „prosipanja“

Egzogena faza je u suštini produžetak ili deo telogene faze rasta kose. Tokom faze egzogena, kosa se odvaja od vlasišta, često uz pranje i četkanje. Gubitak 50 do 100 vlasi dnevno tokom faze egzogena je normalno.

Tokom faze egzogena, koja može trajati oko dva do pet meseci, nove dlake rastu u folikulama jer stare dlake otpadaju.

Kako održati zdravlje kose tokom sve četiri faze?

Imati zdravu, puniju kosu zavisi od genetike i nivoa hormona, koji su uveliko van vaše kontrole, kao i od upravljačkih faktora povezanih sa zdravim načinom života i pravilnom negom kose. Neke od najboljih strategija za sve četiri faze uključuju:

  1. Dobru ishranu – nastavite sa unosom proteina fokusirajući se na zdrave proteine (riba, pasuh, nemasni mlečni proizvodi…)
  2. Smanjen stres – oslobađajte se od stresa uz pomoć joge, meditacie, tehnike disanja…
  3. Pravilnu negu kose – nega zdrave kose počinje odabirom pravog šampona. Potražite na našem online shopu OVDE proizvode namenjene vašem tipu kose bilo da je masna, suva, tanka ili bojena.

Do neke naredne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com