Saveti

Šta je frontalni gubitak kose i kako se leči?

frontalni gubitak kose

Frontalno povlačenje kose je čest obrazac gubitka kose koji je takođe poznat kao frontalna fibrozna alopecija. Ovaj obrazac gubitka kose negativno utiče na izgled osobe i na njeno samopouzdanje. To je ujedno i prva faza ćelavosti kod muškaraca i početki pokazatelj proređivanja kose kod žena.

Frontalna fibrozna alopecija karakteriše gubitak kose sa vlasišta na ivici čela, a ponekad i sa obrva. Opšte je poznato da se ovaj problem javlja zbog hormonalih promena ili auto-imunog odgovora generisanog u telu. Ovo nepoželjno pitanje može se međutim lečiti i usporiti kroz medicinske, kliničke i terapijske postupke i tretmane. Zdrav životni stil i pravilna ishrana takoše su neophodni za borbu protiv ovog problema sa gubitkom kose.

frontalni gubitak koseKoji su uzroci frontalnog gubitka kose?

Gubitak kose uzrokuju različiti faktori. Nezdrava ishrana i način života, fiziološki i psihološki stres, nepravilna nega kose, hormonalne promene, infekcija vlasišta, bolesti i lekovi – to su samo neki od uzroka opadanja kose.

Međutim, poznato je da su hormonalne promene u telu i na glavi i genetski faktori glavni uzrok ćelavosti kod muškaraca. Muški hormon zvan dihidrotestosteron je androgen koji je uglavnom odgovoran za proćelavost. Veoma mali procenat ovog hormona nalazi se i kod žena. Povećani nivo ovog hormona kod žena takođe uzrokuje razvoj adroginih muških sekundarnih polnih karakteristika koji podstiču naglo opadanje kose.

Kako rešiti problem frontalnog gubitka kose?

Održavanje odgovarajućeg načina života, zdrave ishrane i vežbanjem joge i meditacije mođe pomoći u prirodnom rešavanju opšteg problema sa gubitkom kose. Jačanje imunološkog sistema je preduslov za zdravu kosu. Treba izbegavati upotrebu vrućih tretmana za kosu, vezivanje kose u čvrst rep jer one lako uzrokuju opadanje frontalne kose. Perut i druge infekcije vlasišta, zajedno sa dehidratacijom vlasišta, dovode do blokade folikula dlake prekomernim sebumom. To dovodi do nedovoljne nege kose što uzrokuje slabljenje korena kose i na kraju njen gubitak.

Francuski luksuzni brend za negu kose Kerastase nudi svoj patent i to molekul aminexil koji pomaže kod sprečavanja opadanja kose. U bogatoj ponudi proizvoda za negu kose nalazi se i Specifique Anti Chute ampule koje mogu da pomognu da rešite problem opadanja i proređivanja kose.

Preporučuje se upotreba tokom sezonskih perioda stanjivanja kose (proleće, jesen) u trajanju od 6 do 8 nedelja, 1 ampula dnevno. Pakovanje sadrži 42 bočice od 6 ml.

Više o tome kako se koriste ampule i gde ih možete poručiti online pričitajte OVDE.

Do neke naredne teme o nezi kose,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com