Saveti

Problemi skalpa i kako ih rešiti: perut, seboreja, ekcem i psorijaza

Problemi skalpa i kako ih rešiti perut seboreja ekcem psorijaza

Naše vlasište krije mnogo zagonetnki, neke od njih su nam dobro ili manje poznate. Vreme je da vam predstavimo sa kakvim sve problemima skalpa možete da se susretnete i na koji način da ih rešite. Neki od najčešćih problema su perut, seboreja, ekcem i psorijaza.

Perut

Prvi i najčešći problem sa kojim se gotovo svaki čovek susreo makar jednom u životu jeste perut. Uzrok peruti tj. suve perutave kože glave je gljivična infekcija ili pak fizička ili hemijska iritacija. Perut čine sitne ljuspice nastale ljuštenjem mrtve kože na glavi i obično su žućkasto-bele boje. Dešava se da se javi i svrab glave, ali nije uvek slučaj. Ove ljuspice spontano opadaju sa površine glave i iz tog razloga ih često primetimo prvo na odeći i ramenima.

Problemi skalpa i kako ih rešiti perut seboreja ekcem psorijazaKo su uzroci peruti? Prvi uzrok svakako je suva koža glave. Takođe, ukoliko imate masnu iziritiranu kožu glave moguće je da se perut javi na mestima gde žlezde luče više loja. Ovde je reč o seboreičnom dermatitisu kojeg uzrokuju stres, umor, nedostatak spavanja i hladan vazduh.

Neredovno pranje kose je jedan od najčešćih uzroka takođe. Kada se koža glave i kose ne čisti redovno, na glavi se sakupljaju loj i mrtve ćelije, pa tako nastaje perut. Nepravilno češljanje kose utiče na dobijanje peruti. Pod ovim se podrazumeva da kosu ne češljate dovoljno da biste očistili skalp. Kada češljate kosu, vi uklanjate mrtve ćelije, ali i čistite pore, rešavajući se prljavštine koja može izazvati perut.

Da biste se rešili ovog estetskog problema, jedna od mogućnosti je i da koristite posebne šampone protiv peruti. Mi vam dajemo predlog da to bude kupka Specifique Anti Pelliculaire koju možete poručiti putem našeg ONLINE SHOP-a OVDE.

Seboreja

Reč je o promeni u vidu pečata na koži glave koja svrbi i prati je ljuštenje kože. Nekad je boje kože, a nekad ukoliko pecka se javlja crvenilo. Naslage mrtvih ćelija na koži glave predstavljaju pravu barijeru i onemogućavaju kosi da normalno raste tako da dolazi do opadanja kose. Ovoj pojavi su sklonije one osobe koje imaju masniji tip kože. Ovaj seboreični dermatitis je nezgodan u toj meri što je uporan, i kada ga se rešite on se vraća. Međutim, ukoliko se posvetite pravilnoj nezi možda ga i savladate.

Ovaj problem skalpa se često pomeša sa:

Atopijskim dermatitisom (ekcem) – veoma često, hronično kožno oboljenje koje pogađa odrasle, ali i decu. Koža je veoma suva i sklona iritaciji. Ima dve faze, aktivnu i neaktivnu. Za osobe sa ovim problemom važno je da zaštite kožu tokom neaktivnih faza, kako bi produžili periode između aktivnih. Ukoliko ste se susreli sa ovim problemom savet je da koristite toplu, a ne previše hladnu ili vruću vodu, a kupanje i tuširanje treba da traje oko 15-20 minuta. Izbegavajte češkanje i dodirivanje iziritiranog dela.

Psorijaza kose je vrlo slična seboreji, ali tada imate mnogo više peruti i ona nije tako masna i žućkasta već je bela i suva. Ovo je čest poremećaj koji dovodi do pojave crvenih lezija koje su, usled upale obično zadebljane i ljušte se. Psorijaza ne dovodo do gubitka kose, ali kako ona izaziva svrab češanjem može doći i do opadanja kose. Pokušajte da na mesta koja vas svrbe stavite mokar peškir ili malo leda kako bi ublažili svrab.

Ovo su samo neki od problema sa kojima možete da se susretnete, a uskoro ćemo vas upoznati i sa nekim drugim problemima skalpa i njihovim simptomima.

Za svako od problema postoji i rešenje, samo je bitno da se na vreme pobrinete za to i javite se lekaru.

Do naredne teme,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com