Saveti

Problemi skalpa i kako ih rešiti: akne, alopecija, kosopasica, folikulitis i impetigo

Problemi skalpa akne alopecija kosopasica folikulitis impetigo

Već smo vas u prethodnom tekstu upoznali sa najčešćim problemima skalpa kao što su perut, seboreja, ekcem i psorijaza. Neki od čestih oboljenja temena glave koji se pojavljuju su i kosopasica, folikulitis i impetigo.

Mnoga oboljenja skalpa prouzrokuju nepodnošljiv svrab, peckanje, osipe pa čak i opadanje kose. Pomoći ćemo vam da na vreme prepoznate neke od problema sa kojima se možete susresti i kako da ih lečite.

Ovo su najčešći problemi skalpa

Problemi skalpa akne alopecija kosopasica folikulitis impetigoAkne

Bubuljice po glavi nastaju na isti način kao i na bilo kojem drugom delu tela. Lojne žlezde nalaze se duboko u koži, a svaka lojna žlezda povezana je sa folikulom dlake. Dolazi do poremećaja folikule dlake i lojnih žlezda i tako nastaju akne.

Lečenje ponekad postaje veoma teško zbog kose na koži glave koja ometa lokalnu primenu masti. Potrebno je da posetite lekara,  ako su bubuljice po glavi uporne ili se šire. Naš savet je da koristite šampone bez sulfata kao što je kupka iz linije Discipline, a koju možete poručiti na našem ONLINE SHOP-u OVDE.

Alopecija

Alopecija je pojam koji se vezuje za pojavu opadanja  i proređivanja kose. Normalno je da vaša kosa izgubi od 50 do 100 dlaka dnevno, međutim ukoliko vaša kosa gubi mnogo više dlaka nego što je uobičajeno, moguće je da imate medicinski problem pojačanog opadanja kose. Ovakvo opadanje kose može se javiti u vidu manjih ili većih pečata na glavi. Proces se može zaustaviti i delimično poboljšati, ukoliko se osoba na vreme obrati svom lekaru za pomoć.

Kod žena alopecija se javlja veoma naglo, ali isto tako se i može povući. Mnogi stručnjaci za glavnog krivca pojave alopecije navode stres. Ukoliko imate ovaj problem posavetujte se sa svojim lekarom oko daljeg lečenja kako biste na vreme krenuli sa adekvatnim tretmanom.

Kosopasica

Reč je o gljivici koja inficira kožu ili kosu. Prepoznaje se po kružnim površinama na temenu glave koje su sive ili bele boje okružene crvenim aktivnim prstenovima. Vlasi se lome neposredno iznad površine kože. Ovo oboljenje može da traje godinama a prenosi se češljem, kapom, mašinom za šišanje… Lečenje je takvo da se kosa mora ošišati a obolela mesta mazati jodom. U konsultaciji sa lekarom primenjivati adekvatnu terapiju.

Folikulitis

Ovo često kožno oboljenje jeste zapravo zapaljenje folikula dlake. Uzroci su bakterijska ili gljivična infekcija ili iritacija. Prepoznaju se po malim bubuljicama pri samom korenu dlake koje se kasnije šire formirajući osip koji je praćen svrabom. Savet je posetiti lekara zbog početka lečenja ovog oboljenja.

Impetigo

Bakterijska infekcija gornjih slojeva kože. Simptomi su: najpre osećaj peckanja, pojavljuju se crvene tačkice formirane kao plik koji postaje žute boje i lako puca. Plikovi se nakon pucanja suše i stvaraju se krastice boje meda. Kada kraste otpadnu ne ostaju ožiljci. U skladu sa pripisanim lečenjem potrebno je nežno pranje kože toplom vodom i sapunom, radi sprečavanja daljeg širenja infekcije. Osobe obolele od impetiga treba da uvek koriste čiste peškire, kao i da ih peru odvojeno od druge odeće.

Za svako od problema postoji i rešenje, samo je bitno da se na vreme pobrinete za to i javite se lekaru. Problemi skalpa zahtevaju posebnu pažnju.

Do neke naredne teme,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com