Saveti

Mitovi o kosi u koje smo verovali

mitovi o kosi

U nastavku vam otkrivamo mitove o nezi kose u koje morate prestati da verujete.

mitovi o kosi i njenoj neziMIT BROJ 1 – Češće šišanje kose čini da ona brže raste.

Ovde je reč o verovatno najvećem mitu o kosi. Nauka kaže da kosa raste iz folikula koje se nalaze u skalpu, tako da šišanje kose nema nikakve veze sa njenim rastom.

MIT BROJ 2 – Trebalo bi da češljate kosu što više u toku dana

Verovanje iza ove teorije je tačno – češljanje kose pomaže distribuciji njenih prirodnih ulja. Međutim, nekada je preterano i nepotrebno da to činite često u toku dana.

MIT BROJ 3 – Operite kosu hladnom vodom za vrhunski sjaj.

Ne postoji čvrst dokaz da pranje kose hladnom vodom čini razliku između pranja kose toplom ili mlakom vodom. Stručnjaci preporučuju da se mlaz vode usmeri dalje od vlasišta i više ka sredini kose.

MIT BROJ 4 – Suvi šampon je isto što i običan šampon.

Suvi šampon je najbolji prijatelj u momentima kada nemate vremena da operete kosu. Ali, on nije zamena za klasičan šampon i pranje kose vodom.

MIT BROJ 5 – Nemojte koristiti balzam ako vam je kosa masna ili tanka.

Ako ne koristite balzam za kosu to samo čini da se prema svojoj kosi ne ponašate sa puno ljubavi. Ukoliko vam je masna nanosite ga na sredinu i krajeve, a ako je tanka potražite balzam za volumen.

MIT BROJ 6 – Korišćenje istog šampona i balzama dugoročno gube na efikasnosti.

Kada pronađete idealnu kombinaciju proizvoda, kao što su šampon i balzam, nije dokazano da će njihov efekat opasti s vremenom. Držite se dobitne kombinacije, ali se nemojte plašiti da je i promenite.

MIT BROJ 7 – Čupanjem sedih dlaka čini da na tom mestu izraste više njih.

Čupanje sedih ne utiče na njihovo umnožavanje. Njihovo čupanje može oštetiti folikulu dlake što sprečava rast kose. Jedna dlaka raste iz jedne folikule tako da je nemoguće da više sedih se pojavi na istom mestu.

MIT BROJ 8 – Spavanje sa kosom koja nije vezana pomaže joj da brže raste.

Ovaj savet za kosu je definitivno izmišljen. Vezivanje kose pre spavanja sprečava njeno oštećenje, ali ne vezujte te je čvrstim i neudobnim punđama ili repom. Zavežite je dovoljno da bude pokupljena, a da vas ne steže.

Do neke naredne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com