Saveti

Kako da odrediš tvoja kosa kom tipu pripada?

kom tipu kosa pripada

Ono što svaka žena treba da zna jeste da je vaša kosa prelepa kojem god tipu da pripada. Važno je da je tretirate sa puno ljubavi i pažnje i ona će blistati u svom najboljem sjaju.

Bilo da je tanka, gusta, duga, kratka, sjajna, kovržava, ravna – vaša kosa zaslužuje puno pažnje. Zdrava nega mora biti uključena u njeno adekvatno tretiranje.

kom tipu kosa pripadaŠta znači „tip kose“?

Vaš tip kose se prvenstveno zasniva na uzorku kovrdžave kose. Količina uvojaka u vašoj kosi određuje vaš folikul dlake. Oblik vašeg folikula određuje da li je vaša kosa: ravna, talasasta ili kovrdžava. Što je vaš folikul ovalniji ili asimetričniji, to će vaša kosa biti kovrdžavija. Genetika je ta koja određuje vaš tip kose.

Možete da stilizujete oblik željenih talasa ili lokni raznim toplotnim aparatima, ali vaš osnovni obrazac uvijanja je u vašoj DNK. Svaki put kada vaša kosa prođe kroz ciklus rasta, te genetske karakteristike se ponovo potvrđuju.

Koje vrste kose postoje?

Andre Voker, decenijama poznat kao stilista Opre Vinfri, zaslužan je za osmišljavanje sistema koji klasifikuje kosu prema jednom od četiri uzorka kovrdžanja.

Ovi tipovi su dalje podeljeni u potkategorije na osnovu kovrdži i talasa. Možda zvuči jednostavno, ali zapravo nije. Npr. vaša kosa može biti ravna u korenu i talasasta na krajevima. Ključno je razumeti šta je potrebno svakom tipu kose kako biste ga mogli dobro stilizovati i održavati zdravim.

U čemu je razlika između debljine i gustine kose?

Debljina se odnosi na širinu pojedinih vlasi, dok se gustina odnosi na to koliko kose ukupno imaš. Neko može imati tanku kosu koja je takođe vrlo gusta i obrnuto. Kombinacija je mnogo. Zanimljivo je to da prosečna osoba na glavi ima približno 120,000 vlasi kose.

Da biste proverili gustinu kose, izmerite obim repa. Ako imate kosu male gustine, obim će biti manji od 5 cm. Kosa srednje gustine ima od 5 do 7,5 cm, a kosa velike gustine obima više od 10 cm. Ukoliko imate kraću kosu koja se ne može vezati u rep ovo možete testirati na drugi način. Gledajući se u ogledalo ako vidite kožu glave bez dodirivanja kose imate kosu male gustine, a ako teško vidite kožu glave imate kosu veće gustine.

Da biste izmerili debljinu kose, uzmite jednu vlas sa glave koja je duža i uporedite vlas sa koncem za šivenje. Ako je vaša vlas debela iii tek malo manje deblja kao konac za šivenje, imate gustu kosu. Ako je vlas mnogo tanja od konca, kosa je tanka. Još jedan način ispitivanja debljine kose jeste da uzmete jednu dlaku i stavite je između prstiju. Ako osećate vlas među prstima imate deblju kosu, a ako ne osećate gotovo ništa među prstima imate tanku kosu.

Do neke naredne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com