Inspiracija

Zanimljiva istorija šiški

istorija šiški

O trendovima, bar kada je o kosi reč, možemo da pričamo svakodnevno, da frizure selektujemo po ukusu, boji, prilici… Neke mogu da nam se svide više ili manje, ali oko jedne stvari svi se moramo složiti – šiške su uvek u modi. One su više od detalja na frizuri, mogu u potpunosti promeniti naš izgled, stil, poruku koju želimo da pošaljemo našim izgledom… Pitate se – a kako su dospele tu gde jesu? Biće ovo još jedna beauty and hair vožnja kroz vreme, koja nam može pružiti beskrajnu inspiraciju.

Jedna od prvih koja ih je nosila je svakako bila Kleopatra.

Njen stil je sjajno prikazan u filmovima iz 1934. godine sa Klodet Kolber i naravno iz 1963. godine sa Elizabet Tejlor.istorija šiški kleopatra

Ipak postoje oni koji tvrde da Kleopatra nije bila prva u tome. Zasluge kako istoričari tvrde odlaze u ruke mladića koji se zvao Zuriab. Na slici je prikazan kako svira instrument, a njegove obožavateljke koje gledaju u njega takođe imaju šiške.

Srednji vek je doneo popularnost nošenja šešira, tako da su žene uglavnom, ne sasvim, kosu nosile podignutu ispod ovih detalja. Ponekad je ona bila ispletena i u pletenice. Gotovo je neprocenjivo koliko je samo slika u 18.veku naslikano sa ženama koje su nosile šiške. Što ne treba da nas čudi, jer su žene slikarima bile nepresušna inspiracija.

istorija šiški džejn ostil i en hatavejDevetnaesti vek donosi trend uvojaka koje padaju na čelo. Svima nam je dobro poznata slika Džejn Ostin, jedne od najpoznatijih književnica svih vremena sa upravo ovakvom frizurom. Ljubitelji kinomatografije i istinitih priča u prilog ovome mogu dodati i film sa En Hatavej, “Becoming Jane”, u kome glumica upravo igra ulogu poznate književnice. Stilisti su sjajno odradili kostime, makeup i frizuru.

U dvadesetim godinama prošlog veka šiške postaju popularne.

Generalno pripadnice lepšeg pola kreću sa eksperimetisanjem kada je izgled u pitanju. Tamnije usne, kratka kosa, kratke haljine, i naravno šiške! One koje su ih nosile sa puno stila, i bile inspiracija mnogima su bile Džozefin Bejker, zabavljačica i Luiz Bruks, glumica. Džozefin je nosila često uvojke na čelu, dok je Luiz bila prepoznatljiva po svojim bujnim, ravnim šiškama.

istorija šiški luiz bruksFrizura Luiz Bruks je imala i naziv – Dutch boy, to je zapravo bio naziv za paž iliti bob frizuru sa šiškama. A onda su šiške osvojile svet.
Tridesetih godina nosile su se uvijene šiške, a četrdesetih se desio pin-up. Svima su nam poznate šiške Beti Pejdž. U četrdesetim su se nosile i tzv.baby šiške. Glumice koje su volele ovaj trend su bile Odri Hepburn i Natali Vud.Šezdesete godine obeležile su ikone stila Džejn Birkin i Pegi Mofit. Džejn je oživela malo drugačiji vid frizure, pa su bile popularne messy ravne šiške.

kejt mos frizureU sedamdesetim godinama šiškama se dodavao volumen, a ovaj trend se preslikavao i na osamdesete. Možda najpoznatije šiške devedesetih su one koje je nosila Uma Turman u filmu “Pretparačke priče”.

U istom razdoblju popularne su bile u one koje su se nosile sa strane, tipičan primer je frizura Dženifer Eniston u seriji “Prijatelji”. Početak 21.veka i čuvene Kejt Mos šiške. Danas se više nego ikada nose i danas se više nego ikada eksperimetiše sa šiškama.

Uvek u modi, atraktivne, mnogi će reći samo za one hrabrije i odvažnije – obožavamo šiške. Da li ih vi rado nosite?

Do neke nove teme o kosi.

Vaša Paolla

Izvor fotografija: pinterest.com, harpersbazaar.com