Danas gotovo da ne može da se zamisli idealna frizura bez korišćenja fena za kosu. Zato je upravo fen naša današnja inspiracija. Prošetaćemo kroz istoriju i podeliti sa vama najinteresantnije činjenice i fotografije na ovu temu.

1890. godine, francuski stilista Aleksandar Ferdinand Godefroj osmislio je spravu koja je bila kombinacija sedišta sa kapuljačom spojenom na plinsku peć. Klijent bi sedeo ispod haube, dok je sprava ispuštala vruć vazduh. Na ovaj način se sušila kosa.

1928.

Aleksandrov izum se dalje tokom godina kopirao, i ubrzo je postao sastavni deo frizerskih salona. Varijante su uključivale karakteristike poput artikulisanih mlaznica i grejnih zavojnica umesto jedne kacige. Svako sušenje ovakvim izumima je podrazumevalo asistenciju stiliste ali i strpljenje klijenta. Stilista bi mogao da pomera spravu i utiče na mesta na koja bi se širio topao vazduh. Danas, na internetu postoji veliki broj tekstova u kojima se upravo ovi izumi porede sa naučno-fantastičnim spravama koje bismo viđali samo na filmovima.

1928-1929

Događaji poput Modnih sajmova su bili idealna prilika da se promovišu ovakvi izumi – sa ciljem da privuku što veći broj korisnika. U početku su to bili veći gradovi – London, Njujork, Pariz…

Kaciga -fen. Ukoliko ste želeli da osušite kosu uz pomoć ovog izuma, za kosu srednje dužine bilo je potrebno ni manje ni više nego dva sata.

1930

Supreme – Pedestal bio je pravi hit u salonima, stilisti su bili oslobođeni asistencije i sve je ukazivalo na to da polako ali sigurno tehnologija napreduje.

1932

Ubrzo su u svojim salonima u Moskvi i Kanu frizeri mogli da ponude različite opcije za sušenje kose.

Moskva 1933/ Kan 1937

Kaciga-fen je polako evoluirao, a stvorile su se i čuvene lampe koje suše kosu.

1947/1948

Prvi patent za ručni fen napravljen je 1911. godine. Međutim, rani prenosni sušači imali su nekoliko problema – bili su teški, proizvodili su vazduh jedva topliji od sobne temperature i imali su iritantnu vibraciju.

Na fotografijama ćete videti neke od prvih verzija koje svakako nisu bili pogodne za putovanja zbog svoje izuzetne težine.

Salonski fen za kosu ostao je najbolja opcija sve do 1970. godine, kada su ručni sušači dovoljno napredovali u estetici, moći i sigurnosti da bi bili održiva alternativa.

I za kraj delimo sa vama možda najinteresantnije na ovu temu – sa leve strane nalazi se izum iz 1880. godine, u koji bi se sipala vruća voda i potom se uz pomoć ove stvarčice sušila kosa. Da desne strane na fotografiji se nalazi Sofija Loren koja u okviru svog filma „Pain, Amour, Ainsi Soit-Il“ promoviše ručni fen za kosu 1956. godine.

Do neke nove teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija: pinterest.com, mashable.com