Trendovi

Frizure kroz godine: 1940-1950.

frizure četrdesetih i pedesetih

Mnogim stilistima i modnim stvaraocima period 1940-1950. godine predstavlja nepresušnu inspiraciju. Kada je reč o kosi i stilizaciji iste i ova decenija je donela neke novitete i sebi svojstvene trendove. U ovom periodu dame su obraćale pažnju ne samo na ono što je u modi već da frizura koju odaberu zaista pristaje njihovoj teksturi kose, obliku lica, prilici, stilu odevanja…

Moda u četrdesetim godinama je predstavljala miks komfora i glamura. Žene nigde nisu išle bez rukavica, dok su muškarci više obraćali pažnju na sopstveni stil. Ela Ficdžerald je dominirala jazz scenom, slušao se Frenk Sinatra i Bing Korzbi. Svi su plesali sving. Četrdesete su nam donele i frizbi. Boks je bio izuzetno popularan.

frizure četrdesetihA šta je sa frizurama?

Nega kose zauzima važno mesto u ovim godinama. Pored održavanja kose čistom i sjajnom, nega je podrazumevala i masažu skalpa i češljanje kose minimum dva puta dnevno. U to vreme nije bilo moguće naći kvalitetne šampone kao danas, pa su žene, kao dodatni vid nege, natapale peškir u posudi vrele vode i potom sa istim trljale vlasi kako bi ih očistile od nečistoće. Nega je i tada, u sebi svojstvenom obliku, bila pravi ritual. Lepa i negovana kosa je bila važna svakoj dami. Neki izvori svedoče da su određene fabrike u okviru svojih prostorija imale i salon za negu kosu. Na ovaj način radnice nisu morale da hitaju sa posla, ili slučajno pre istog kasne, jer su svoje ulepšavanje mogle da završe na samom pos

U nastavku sa vama delimo najmodernije frizure kose su obeležile četrdesete godine 20.veka. Uživajte u inspiraciji!

Victory uvojci

Definitivno najpopularnija frizura ovog vremena. Karakterišu je lokne pune volumena koje kao da predstavljaju ram za lice. Naziv su dobile po pobedničkim avionima u ratu, koji bi pravili “rolne” oblaka na nebu kada bi se pojavili.  Popularne “Rolnice” su se nosile na polupodignutoj kosi, dužine do ili malo ispod ramena. Ovu frizuru dame su nosile na posao, u svakodnevnoj varijanti, na zabavama i u svečanim prilikama. Krupne, sitne, samo dve, ili mnogobrojne… svako ih je nosio na način na koji je želeo.

duga kosa četrdesete godineDuga kosa

Oduvek simbol ženstvenosti – duga kosa se u ovom periodu nosila sa puno volumena. Besprekorni uvojci, vrhunski sjaj, jednom rečju – savršenstvo. Poznate dame su ovaj trend najpre prisvojile, a onda je trend uhvatio maha. Frizeri i stilisti nisu imali tako lak zadatak – jer je gotovo svaka dama koja bi ušetala u salon poželela zavodljivu frizuru Veronike Lejk ili Rite Hejvort.

frizure kroz godine elegantne frizureElegantne večernje frizure

Svečane prilike su bile idealne da se pokaže i dokaže ko prati modne trendove, ali i ko je kreativan i hrabar. Elegantne frizure su podrazumevale – uvojke, polupodignutu kosu, punđe, “rolnice”… Sve do danas ova decenija ostaje inspirativna za crveni tepih i poznate ličnosti. Jedna od dama koja uvek rado nosi frizure iz ovog perioda, na moderan način, je glumica Kejt Vinslet.

Do neke nove teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija: pinterest.com