Inspiracija

Sve zanimljivosti iz istorije o nadogradnji kose

zanimljivosti o nadogradnji kose

Možda ste mislili da je nadogradnja kose relativno „nova stvar“, ali zapravo postoji oduvek. Stari Egipćani bili su pioniri mnogih stvari, uključujući i kada je reč o nadogradnji kose. Egipćani su često nosili perike i nadogradnju i ukrašavali su ih perlicama, cvetovima lotosa i drugim detaljima u raznim bojama. Preovladavale su zlatna nijansa, crvena i „paun plava“ koja je bila omiljena boja Kleopatre.

Zanimljivosti iz istorije o nadogradnji kose

istorija o nadogradnji koseVisoko podignuta bujna kosa bila je glavni trend tokom ere kraljice Elizabete. Žene su često koristile nadogradnju kose kako bi postigle efekat dodatnog volumena. Perike i nadogradnja činile su da izgled i same kraljice Elizabete bude uvek u prvom planu. Često je nosila bujnu uvijenu svetlo crvenu periku stilizovanu u rimskom stilu. Šnale koje su upotpunjavale kosu bile su napravljene od konjske i ovčije dlake jer je to bilo mnogo jeftino i lakše za nabaviti.

Baš i tokom cele viktorijanske ere nadogradnja je bila popularan način da sve žene imaju bujnu kosu. Zapravo reč je o snopovima kose svezanim u celine koje su se lako mogle prilagoditi prirodnoj kosi. Oni se ne razlikuju mnogo od nadogradnje koje koristimo danas, ali izgledaju nešto komplikovanije za upotrebu. Tada su se pravile „gotove frizure“ od kose za nadogradnju tako što su bile stilizovane kao punđe i pletenice kojima se lako dopunjavala prirodna kosa.

Pedesetih godina Kristina Jenkins patentirala je tehniku tkanja kose koja je i danas super popularna. Pletenjem kose u pramenove lako možete umetnuti u vašu prirodnu kosu da izgleda kao da i niste radili nadogradnju.

Šezdesetih se u prvi plan stavljala kosa puna volumena pa su dodatni komadi kose i ekstenzije korišćene za povećanje volumena u visokim punđama ili pak uvijenim kosama. Jedan od najpopularnijih trendova jeste i nošenje perika.

istorija o nadogradnji kose

 

Već tokom sedamdesetih perike, nastavci i komadi kose bili su šire dostupni i žene su mogle eksperimentisati s gotovo bilo kojim stilom i bojom. Francuska modna kuća Balmain lansirala je „svoju kosu” 1974. godine, učvršćujući svoj modni status.

Devedesetih došlo je do nagle tražnje za ekstenzije za kosu uključujući i sintetičku i prirodnu kosu u različitim bojama. Često su se koristile i “dugine boje” ekstenzija poput onih koje je nosila Kristina Aglera u spotu „Dirty“.

Danas se sve češće traže ekstenzije koje su od prirodne kose jer je želja žena da nadograđena kosa izgleda kao da je reč o njihovoj prirodnoj kosi. Upravo nadogradnju prirodnom kosom možete uraditi i kod nas u salonu.

Do neke naredne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com