Inspiracija

Pregled najpopularnijih frizura prošlog veka

frizure prošlog veka

Frizure su oduvek bile ključni elementi mode, odražavajući duh vremena i stilsku estetiku svake ere. Kroz prošli vek, videli smo mnoge ikonične frizure koje su definisale trendove i ostavile dubok uticaj na modnu scenu. U ovom blogu, istražićemo neke od najpopularnijih frizura prošlog veka koje su obeležile svaku dekadu.

1920-e: Bob frizura

1920-e su bile vreme revolucije u modi, a to se odrazilo i na frizure. Bob frizura postala je simbol oslobođenja i modernosti. Ova kratka frizura, često sa šiškama koje su dodavale dodatnu draž, bila je omiljeni izbor među ženama koje su želele da izraze svoju nezavisnost i slobodu.

1930-e: Talasi i kika

U 1930-im godinama, glamur je bio u modi, a to se odrazilo i na frizure. Duge, talasaste frizure postale su popularne, naglašavajući ženstvenost i eleganciju. Osim toga, kika je takođe bila popularan izbor, dodajući sofisticiranost i šarm svakoj frizuri.

1940-e: “Rolnice” u kosi

Tokom Drugog svetskog rata, praktičnost je bila ključna, a to se odrazilo i na frizure. Rolnice postale su ikonična frizura ovog perioda, omogućavajući ženama da zadrže svoju kosu pod kontrolom dok su radile u fabrikama ili podržavale ratni napor.

1950-e: Plesne frizure

1950-e su bile vreme plesa i zabave, a frizure su odražavale tu energiju i živost. Visoki repovi, valovita kosa i šarmantne punđe bile su popularan izbor među ženama koje su želele da izgledaju elegantno i sofisticirano.

1960-e: Bitlski bob i frizura sa pramenovima

Sa dolaskom bitlske ere, kratke frizure su doživele procvat. Bitlski bob postao je simbol revolucije u frizurama, dok su frizure sa pramenovima dodavale dodatnu dimenziju i teksturu.

1970-e: Afričke pletenice i raskošni talasi

U 1970-im godinama, prirodni izgled je bio u modi, a frizure su odražavale tu opuštenu estetiku. Afričke pletenice postale su popularne, dok su raskošni talasi bili omiljeni izbor za one koji su želeli da izraze svoju divlju stranu.

1980-e: Kikice i šiške

1980-e su bile vreme ekstravagancije i eksperimentisanja sa frizurama. Kikice i šiške bile su neizostavni deo svakodnevnog stila, dodajući volumen i teksturu kosi.

1990-e: Grunge frizure i pramenovi

U 1990-im godinama, grunge estetika je dominirala modnom scenom, a to se odrazilo i na frizure. Neuredni, neobavezni stilovi postali su popularni, dok su pramenovi dodavali dodatnu dimenziju i dinamiku kosi.

Kroz prošli vek, videli smo mnoge ikonične frizure koje su definisale modne trendove i ostavile dubok uticaj na kulturu i stil. Bez obzira na to koja je frizura bila popularna u određenoj dekadi, jedno je sigurno – frizure su oduvek bile način izražavanja ličnog stila i individualnosti.

Do neke naredne teme,

Vaša Paolla