Inspiracija

Ovako je Kleopatra negovala kosu

kleopatra

Kleopatra je bila jedna od najpoznatijih vladarki u istoriji. Priče i mitovi koji su dovedeni u vezu sa njenim tragičnim životom inspirisali su brojne knjige, filmove i predstave. Kleopatra je postala jedna od najpoznatijih drevnih Egipćana i poslednji faraon kojeg je Egipat imao.

Ona se pamti i po svojoj lepoti koja je obeležila celu njenu vladavinu. Mnogo vremena je posvećivala nezi kose, lica i tela, a nešto po čemu se Kleopatra takođe pamti jeste i to što je spadala među najpoznatije ljude u istoriji koji su bili riđokosi.

Kako je Kleopatra negovala kosu?

kleopatra nega koseNega kose je izuzetno važna za sve pripadnice lepšeg pola i sasvim sigurno možemo reći da je tako oduvek. U vreme Kleopatre nastale su revolucionarne i inovativne formule za negu. Za dubinsko čišćenje kose koristila je ni manje ni više nego kombinaciju mleka i meda. Smatrala je da su ta dva sastojka ključna za njenu lepotu, a možda i nije mnogo pogrešila. Danas je poznat njen čuveni tretman za negu kose. Naime, koristila je mešavinu meda i maslinovog ulja i tu smesu je držala na kosi nekada i po nekoliko sati. Ova maska je štitila njenu kosu od oštećenja, a davala joj je i dodatni sjaj.

Umesto današnjih balzama za kosu koji pomažu da nam kosa bude mekša na dodir Kleopatra je koristila jaja. Proteini u jajima čine da kosa bude jača, negovana i sjajnija.

Recept koji je ona koristila:

pomešati tri jaja sa vodom, a zatim tu smesu naneti na kosu od korena do vrhova, nakon čega se uradi ispiranje.

Kako bi postigla svilenkastu kosu na dodir pomagalo joj je maslinovo i ricinusovo ulje. Dve kašike ovih ulja se zagreju a zatim se masira teme glave, kosa se umota u kapu i tako odstoji pola sata. Ovaj tretman je primenjivala uvek uveče pred spavanje.

elizabet tejlor kao kleopatra Frizura u Egiptu je prestavljala neki vid umetnosti gde su i muškarci i žene podjednako nosili različite perike od ljudske kose ili vune. Uz pomoću tih perika štitili su kosu od sunčevih zraka. Za svečane prilike podrazumevalo se da nose kovrdžave perike. A one pripadnice lepšeg pola koje su imale retku kosu uz pomoć pčelinjeg voska pažljivo su lepile umetke. Najpoznatiji podatak jeste i taj da su za farbanje sedih vlasi koristile kanu koja im je služila takođe i za lakiranje noktiju.

Kao jedna od najozloglašenijih vladara u istoriji, Kleopatra je prevazišla generacije. Njen značajan uticaj predstavljen je u nekoliko popularnih filmova, među kojima je “Kleopatra” (1963) u kojoj njen lik glumi Elizabet Tejlor.

Priče o Kleopatrinoj lepoti ne prestaju da intrigiraju ljude širom celog sveta. Legenda o njenoj ličnosti nastaviće da živi dalje kroz istoriju. A i što se tiče nege i lepote i tu je ispisala istoriju.

Do neke nove teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor slika: pinterest.com