Inspiracija

Najbolje frizure Merilin Monro

frizure merilin monro

Možda vam ime Norma Džin Mortenson ne znači mnogo, ali kada vam kažemo Merilin Monro onda vam je jasno da govorimo o jednoj od najvećih modnih ikona svih vremena i najlepšoj ženi sveta. Gotovo svim pripadnicama lepšeg pola prve asocijacije na ovu ikonu su svakako njena platinasto plava kosa, upečatljive crvene usne i guste trepavice. Večita je inspiracija mnogima, od modnih dizajnera, slikara, stilista, frizera… I danas je tema na našem blogu.

merilin monro frizureFrizure Merilin Monro pišu istoriju

Mnogi smatraju da ju je upravo ta njena plava kosa i proslavila, s obzirom na to da je ona bila prirodna brineta. Na početku svoje glumačke karijere javnosti se prestavila sa svojom prirodnom smeđom bojom kose, a vremenom je volela da eksperimentiše sa frizurama gde su najviše dominirale lokne. Bilo je tu i detalja u kosi poput marame vezane u mašnu, ali i messy pletenica.

Ipak, moramo da napomenemo da Merilin nije bila prva platinasta plavuša u Holivudu.

Godine 1931. godine objavljen je film pod nazivom „Platinum Blonde“ (Platinasta plavuša), naziv promoviše i ukazuje na izuzetnu boju kose mlade zvezde, Džin Harlou. Nakon premijere filma, mnoge obožavateljke su obojile kosu u plavu kako bi ličile na američku glumicu. Kako je naziv platinasta plavuša delovao kao dobar marketinški potez ponuđeno je 10000 dolara frizeru koji uspe da napravi nijansu plave koju je nosila Džin Harlou. Ironično, Džin nikada nije priznala da je bojila svoju kosu.

Glamurozna Merilin

Za ovu poznatu divu uvek vezujemo glamurozan izgled jer nijednim svojim pojavljivanjem na filmskom platnu nije ostavljala ravnodušnim ni pripadnike muškog, ali ni ženskog pola. Glamurozne lokne gde je svaki pramen na svom mestu.

Mnogi poznati svetski frizeri ističu da je u istoriji farbanja kose ta intenzivno platinasta nijansa koju je Merilin Monro nosila i najpopularnija. Fotografija nastala tokom prikazivanja filma „Muškarci više vole plavuše“ u decembru 1952.godine.

Obavezno pogledajte insert iz filma. Zaljubićete se u njenu kosu.

Jedna od najpopularnijih frizura koju je Merilin popularizovala, a sa kojom nećete proći nezapaženo jeste natapirana paž ili bob frizura koju i danas mnoge dame vole da imitiraju. Dokaz da i sa kratkom kosom možete postiži glamurozan i ženstven izgled. Fotografija iz 1950.godine tokom promovisanja filma „Sve o Evi“ u kojem je Merlin igrala ulogu gospođice Kazvel.

merilin monro plava kosaSve ono po čemu pamtimo ovu ikonu lepote: njen zaštitni znak – plava kosa, retro talasi i crvene usne. Ova frizura je postala deo njenog imidža i privlačnosti. Mnoge glumice njenog vremena su pokušavale da je kopiraju, ali njena prirodna harizma je to učinila da bude nemoguće. Jedna je Merilin Monro.

Tokom njenog života i karijere mnogi muškarci su maštali o njoj, a žene su želele izgledati poput nje.

Frizura sa kojom se pojavila na dodeli Zlatnog globusa davne 1962. godine takođe je ostala upamćena. Ekstravagancija starog Holivuda nikada neće zastareti. I trenutak sređivanja kose u kolima.

 

Ona i dalje živi.  Mnoge poznate dame današnjice su krasile naslovne strane popularnih magazina upravo sa frizurama koje su poslužile kao inspiracija. Reč je o poznatim damama među kojima su glumica Mišel Vilijams, model Kendis Svonepul, pevačica Madona i mnoge druge.

Njene frizure su odličan temelj za mnoge frizure današnjice. Najpoznatija plavuša 20.veka će ostati večita inspiracija. Često je volela da kaže: “Želim da budem plava od glave do pete”, a mi je baš takvu i pamtimo.

Do neke nove inspiracije i teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija: pinterest.com, wmagazine.com