Inspiracija

Frizure kroz godine: 1930-1940.

frizure tridesetih godina

Tridesete godine prošlog veka su bile sinonim za ženstvenost u svakom smislu. Modni dizajneri kreirali su komade koju si isticali žensku siluetu, te su i frizure koje su pratile ovakav modni stil bile ništa drugo do ženstvene. Tridesetih godina više se nosila kratka nego duga kosa, čak je i magazin “The American Hairdresser”, davne 1939. godine pisao: “Nismo pristalice duge kose, ali ne želi svaka žena da skrati svoju kosu, zato smo izmislili frizure koje mogu učiniti da i duga kosa izgleda kratko uz besprekornu stilizaciju.” Ovo su frizure kroz tridesete godine.

U ovom periodu najčešće se nosila kosa dužine do ispod brade. Stilizovanje kose je uključivalo puno uvojaka i čvstih rolni koje bi ih držale. Žene koje su imale dugu kosu su u salonima lepote uz profesionalnu uslugu mogle da stilizuju kosu u neku kratku, pokupljenu varijantu. Pored ovog stila, postojali su i oni koji su dozvoljavali ravnu dugu kosu ili kovrdžavu nešto jednostavnije stilizovanu, nju su pak više nosile holivudske zvezde nego “običan svet”.

frizure tridesetih uvojciUvojci i samo uvojci

Sinonim za romantiku i ženstvenost.  Ovako stilizovana kosa je oduzimala puno vremena i bilo je potrebno pronaći zaista dobrog frizera koji bi napravio ovaj moderan izgled.  Nosile su je dame svih uzrasta, i mogla se napraviti u nekoliko stotina varijnati, gotovo da je svaka dama tog doba, bar jednom probala neku verziju ove frizure koju do tada niko drugi nije.

frizure kroz godine pageboyPageboy frizura

Kada pročitate naziv ovog trenda da se nalazite u cipelama bilo kog stiliste odmah biste pomislili na čuvenu Gretu Garbo. Ali nije ovu dečačku frizuru volela samo ona, iako je po mišljnju mnogih upravo ovako stilizovana kosa bila njen zaštitni znak. Rado ju je nosila između ostalih i Beti Dejvis. Ono zbog čega je ova frizura bila zahvalna je upravo činjenica da se lako mogla nositi i uz aksesoare poput marama, šešira, beretke…

frizure kroz godine dugačak bobDugačak bob

Nešto bujnija verzija, a mnogi bi rekli i ženstvenija je bio dugačak bob. Dužine do ispod brade, postao je omiljeni među holivudskim zvezdama, koji su svi želeli da kopiraju. Glumica i oskrovka Vivijen Li se mogla često videti na događajima i na filmu upravo sa ovakvom frizurom. Nije zahtevala toliko vremena kao stilizovanje boba u dvadesetim godinama. Perfektno se mogla prilagoditi za svaki oblik lica.

frizure kroz godine tridesetih duga kosaDuga kosa i lokne

Sa ovim trendom polako kucamo na vrata četrdesetih godina prošlog veka. U ovoj dekadi nas očekuje puno stila, volumena, elegancije i romantike. Svaka duga kosa je mogla da se stilizuje kratko ali to je oduzimalo zaista puno vremena. Polako ali sigurno frizure su bile ukrašene loknama, ali sve duže i duže. U jednom trenutku se činilo da je dugačak bob zapravo kratka frizura. Jedna od onih koja je sa ponosom nosila svoje lokne, bujnost i dugu kosu bila je nemačka i američka glumica Marlen Ditrih. Ovom prilikom delimo sa vama i jedan njen zanimljiv citat: “Oblačim se zbog imidža. Ne za sebe, ne za javnost, ne za modu, ne za muškarce.”

Pročitajte kakve su se frizure nosile dvadesetih godina. 

Do neke nove teme o kosi.

Vaša Paolla

Izvor fotografija: pinterest.com