Inspiracija

Frizure kroz godine: 1920-1930.

frizure kroz godine dvadesete

Više nego ikada pre, dvadesete godine prošlog veka donele su hrabrost i želju za eksperimentisanjem kada je reč o modi i stilizovanju kose. U ovom periodu frizure koje su dame nosile su bile pravo oličenje njihovog karaktera i toga kakvu poruku žele da ostave svojim stajlingom. Elegancija, ženstvenost, romantičnost, samopouzdanost – mnogo je reči sa kojima bi se mogle opisati frizure koje su se nosile u ovom periodu. Danas ćemo izdvojiti one najpopularnije frizure kroz dvadesete godine.

frizure dvadesetihFrizura “Slušalice”

Ova frizura je obeležila početak dvadesetih godina prošlog veka. Pletenice napravljene sa obe strane lica, savijane su u krug i prekrivale su uši. Uglavnom su je nosile devojke u srednjim školama. Poznato je da je upravo ova frizura izbor princeze Leije iz serije “Star Wars”.

Frizura bob

bob frizura dvadesetihPrvi bob nosila je Irena Kasl, profesionalna plesačica, negde oko Prvog Svetskog rata. Bob se uglavnom nosio sa šiškama koje su stajale duž celog čela ili su bile sklonjene u stranu.

Bob su rado nosile Luiz Bruks, zabavljačica i Zelda Ficdžerald, književnica i supruga književnika Skota Ficdžeralda. Bob se nosio u varijanti punoj volumena, talasast ili je pak bio potpuno sveden i ravan.

frizure dvadesetih pegla za kosuMarcel i Finger talasi

Ovi talasi su zapravo asocijacija na bob, ali u talasastoj varijanti. Ovaj vid stilizovanja kose je omogućio i damama sa dužom kosom da ponekad nose kratke i stajliš frizure. Izumitelj ovog trenda je bio Marcel Grato, ali ne samo trenda. On je izumeo peglu za stilizovanje ovakvih frizura i nazvao je “Curling-Iron”.

Jedno je definitivno, a to je da su ovaj trend obožavalae poznate dame. Uticaj ove vintage frizure je i dan danas prisutan među modnim kreatorima, stilistima i celebrity ličnostima.

finger talasi dvadesete frizure kroz godineSličan vid frizure su bili i Finger talasi. Za ovakvu frizuru bilo je potrebno da kosa bude mokra, dobro očešljana, i uz puno gela, strpljenja, ali i veštine dame su dobijale frizuru dostojnu crvenog tepiha.

Punđa /Chignon

Dame sa dugom kosom su svoje frizure najčešće stilozovale u vidu punđi, ali ne bilo kakvih već onih koje su pokupljene na potiljku. Bile zalizane ili ukrašene perjem bile su pravi odraz elegancije i stila. Verovali ili ne istorija ovih frizura potiče još iz Stare Grčke. U dvadesetim godinama su se podjednako nosile na svečanim prilikama tako i u svakodnevnoj varijanti.

Nama jedan od omiljenih lookova, bar kada je u pitanju frizura iz ovog perioda, jeste čuveni zalizani, talasasti bob modne dizajnerke Koko Šanel. Iako je portret pred nama nastao 1936. godine, opšte je poznato da je Koko upravo ovakav vid frizure nosila često. Kratko stilizovana kosa je bila njen zaštitni znak.

 

Do neke nove teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor slika: pinterest.com