Vidal Sasun bio je britansko-američki frizer, biznismen i filantrop. Poznat je po tome što je popularizovao frizuru koju zovemo bob cut, a koju su nosile poznate ličnosti među kojima su modna dizajnerka Meri Kvant i filmske zvezde poput Mie Farou, Goldi Hon, Kameron Dijaz, Helen Miren i mnoge druge. Za Meri Sasun je kreirao „angular bob“ koji je bio njen prepoznatljiv stil i zaštitni znak više od 40 godina.

Rani život proveo je u siromaštvu, sa sedam godina bio je u sirotištu. Napustio je školu sa 14 godina, a bavio se različitim poslovima u Londonu tokom Drugog svetskog rata. Iako se nadao da će postati profesionalni fudbaler, na predlog majke postao je frizer. Kada ga je majka odvela u frizersku školu poznatog stiliste, Adolfa Kohena, odmah su se razočarali kada im je rečeno da je to dvogodišnji program i da će koštati mnogo više nego što su mogli da priušte. Gospodin Kohen je Vidalom bio očaran, i omogućio mu je da može da pohađa program bez ikakvih troškova.

Nakon što je stekao reputaciju, preselio se u Los Angeles gde je otvorio prvi lanac svetskih frizerskih salona, upotpunjen linijom proizvoda za tretman kose. Sasun je otvorio svoj prvi salon 1954. godine u Londonu.  Pevačica-glumica Dž0rdžija Braun, njegova prijateljica bila mu je prva mušterija. Sasun je često težio da da osmišljava nove frizure.

„Mnoge žene rade, žele moć, i one više nemaju vremena da sede ispod haube i da se feniraju“ – pričao je svojevremeno frizer.

Njegovi radovi imali su savršen geometrijski oblik. Frizure su bile moderne i bilo je potrebno malo vremena da se održavaju, ali su zahtevale preciznost i stručno znanje frizrera u oblikovanju kose.

„Moja zamisao je bila da kosu oblikujem i krojim kao da je tkanina i da sve što je višak isečem. Arhitektura je moja inspiracija. Uvek sam bio očaran simetrijom i balansom zgrade Seagrams u Njujorku.“

  1. Sason je stvorio kratku, stepenastu frizuru koja je bila rekreacija klasičnog „bob cut“. Činilo se da su njegove geometrijske frizure bile „strogo“ ošišane, ali bile su napravljene bez laka, oslanjajući se na prirodan sjaj kose. U SAD je 1965. godine otvorio svoj prvi salon u Njujorku, na aveniji Madison.
  2. godine, inspirisan frizurom filmske zvezde Klare Bov, 1920. godine, pravio je frizure za francuskog dizajnera Emanuela Ungaroa. Reditelj Roman Polanski doveo ga je 1967. u Holivud iz Londona, gde je za 5.000 dolara napravio jedinstven pixie cut za Miu Farovu, koja je trebalo da glumi u filmu „Rosemary’s Baby“. Tada je Sasun šokirao modni svet skrativši kosu glumice, a čiju frizuru danas nose i mnoge druge njene koleginice poput Natali Portman, Keri Muligan, Mišel Vilijams…

Šezdesetih godina Sason je učinio da sve dame kažu „zbogom“ do tada popularnim natapiranim punđama i bujim loknama. Šezdesete su bile rezervisane za frizure koje su osvojile svet, a to su: „Pixi Cut“, „The Five point Bob“, „The Box Bob“, „The Inverted Bob“, „The Long Bob“, „The Asymmetrical Bob“, „The Quiff Bob“, „The Acute Angle“ i mnoge druge.

Sason je pokrenuo svoju liniju proizvoda za negu kose „Vidal Sassoon“ . Reč je o šamponima i preparatima za negu kose. Nakon uspešne linije proizvoda za kosu otvorio je i niz salona ne samo u Americi već i u Engleskoj.

Ovaj legendarni frizer koji je i danas mnogima inspiracija preminuo je u svojoj 84. godini od posledica leukemije od koje je bolovao od 2009. godine. Dokumentarni film o njegovom životu objavljen je 2010. godine pod nazivom „Vidal Sassoon: The Movie“.

Njegov legendarni paž i neprevaziđeni bob se i dan danas nose u nešto modernijem izdanju, ali se ovakva umetnička duša nikada neće zaboraviti.

Do neke nove inspirativne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com