Inspiracija

Frizeri koji su menjali svet: Sidni Gilarov

frizer Sidni Gilarov

Sidni Gilarov je bio veoma popularan frizer u vreme Zlatnog doba Holivuda. Prvi je frizer koji je tokom svoje karijere prikazao svoje umeće i na filmskom platnu. Radio je više od 40 godina na najmanje 2000 filmova. Veliku ulogu odigrao je u izradi mnogih frizura koje su postale zaštitni znak brojnih filmskih zvezda.

frizer Sidni GilarovGalarov je bio više od frizera, on je bio velika zvezda umeća stilizovanja kose. Bio je veoma pouzdan i poverljiv čovek kojeg je Grejs Keli pozvala u Monako da joj stilizuje kosu za venčanje sa princem Renijem. Mnogi su za njega znali da kažu da je bio elegantan, šarmantan i diskretan čovek. Zbog svog položaja od poznatih zvezda čuo je mnoge privatne priče i tračeve, ali nikada nije izigrao ničije poverenje. Sve što je ikada znao o njima ostala je tajna.

Rođen je u Londonu, a sa svojih četrnaest godina odlazi u Njujjork kako bi radio kao čistač jednog salona. Dve godine kasnije iskazao je svoja umeća i talenat kada je friziranje u pitanju i počinje da dobija svoje klijente. Za veoma kratak period mnogi su čuli za njega i želeli su da svoju kosu prepuste njegovom talentu.

Frizure Sindi Gilarova osvajaju filmsku industriju

Glumica Džoun Kraford ga je upoznala sa navršenih 20 godina i upravo on joj je stilizovao šiške koje su ostale njen zaštitni znak.

Stvorio je kultni bob glumice Luize Bruks koji je obeležio veliki deo njene karijere. Ova frizura je bila prva koja se prikazala na filmskom platnu. Najpoznatija frizura koja je prikazana na filmu bila je frizura Vivijen Li u filmu „Prohujalo s vihorom“.

frizer Sidni GilarovZahvaljujući njemu poznata komičarka Lusil Bol je svoju plavu kosu obojila u crvenu, dok je frizura Ingrid Bergman koju je nosila u filmu „Za kim zvono zvoni“ njegovih ruku delo. Prava svetska pomama bila je za ovom frizurom jer su je sve žene želele. Filmovi „Dama sa kamelijama“, „Ninočka“, „Žena sa dva lica“ su bila samo neka ostvarenja u kojima je Greta Garbo nosila frizure koje je stilizovao Sidni Galarov.

U svetu slavnih bilo je poznato njegovo prijateljstvo sa Merilin Monro sa kojim je sarađivala i na svom poslednjem filmu „Neprilagođeni“ iz 1961. godine.

Najveći izazov u celokupnoj karijeri jeste snimanje filma o Mariji Antoaneti iz 1938. godine za koju je trebalo pripremiti 2000 dvorskih perika kao i 3000 manjih perika za statiste. Za potrebe ovog velikog projekta morao je da otputuje sa kostimografom u Pariz kako bi istražili kostime i perike tog doba.

Zvezde Zlatnog Holivuda čije je frizure stilizovao su: Greta Garbo, Elizabet Tejlor, Marlen Ditrih, Lana Tarner, Merilin Monro, Natali Vud, Džudi Garland, Lajza Mineli i mnoge druge.

Do neke nove inspirativne priče o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com