Saveti

Sve o uljima za kosu što bi trebalo da znate

nega kose ulja za kosu

Ulja za kosu bi trebalo da budu obavezan korak u negovanju vaše kose. Koliko su ona važna, koje su njegove prednosti, kakve su sličnosti sa serumima – sve o uljima za kosu pročitaj u narednim redovima.

nega kose ulja za kosuŠta su ulja za kosu?

Kao što koža na vašem telu, tako i vaše vlasište stvara određeni nivo ulja za održavanje vlage. Ta ulja zatim prelaze na vašu kosu, sprečavajući da pramenovi postanu suvi i lomljivi. Međutim, svačija koža glave je jedinstvena i iz različitih razloga neki ljudi možda ne proizvode dovoljno ulja da bi kosu održavali vlažnom.

Tu pre svega stupaju ulja za kosu. Ulja za kosu se vekovima koriste u različitim kulturama za unapređenje zdravlja kose i poboljšanje njenog izgleda. Obično se pravi od raznih ulja, kao što su kokosovo, arganovo, jojobino ili maslinovo ulje.

Benefiti ulja za kosu

Primarna funkcija ulja za kosu je da hrani i kondicionira kosu i kožu glave, posebno za one sa suvom ili oštećenom kosom. Ostali benefiti su:

Zaštita od toplote – Neka ulja za kosu, mogu da obezbede određeni stepen zaštite kada se koriste alati za toplotno oblikovanje kao što su fen za kosu. Ulja stvaraju barijeru između kose i toplote, smanjujući potencijalne štete izazvane visokim temperaturama.

Kontrola kovrdžanja – Ulja za kosu mogu pomoći u kontrolisanju kovrdžanja tako što obezbeđuju vlagu i zaglađuju nemirne vlasi.

Dodatan sjaj – Ulja za kosu mogu poboljšati prirodni sjaj kose, dajući joj zdrav i sjajan izgled. Kosa je u isto vreme i sjajna i glatka na dodir.

Zdrav rast kose – Veruje se da određena ulja, imaju svojstva koja mogu ojačati kosu i pospešiti zdrav rast. Ona neguju kožu glave, poboljšavaju cirkulaciju krvi i obezbeđuju esencijalne hranljive materije za kosu folikula.

Minimalna iritacija – Neka ulja, imaju antibakterijska i antiseptička svojstva koja štite vaše vlasište od stanja koja izazivaju svrab i ljuspice koje ometaju rast zdrave kose.

Neguju krajeve kose – Korišćenje ulja za kosu može pomoći u sprečavanju ispucanih vrhova hidratacijom kose i smanjenjem šanse za lomljenje.

Koja je razlika između ulja i seruma za kosu?

Ponekad se ulja za kosu i serumi koriste naizmenično. Oba se koriste za poboljšanje izgleda vaše kose i podsticanje zdravog izgleda, ali postoji nekoliko ključnih razlika. Ulja su, naravno, na bazi ulja, dok su serumi obično na bazi tečnosti. Ulja prodiru u kutikulu, dok serumi zatvaraju kutikulu spolja.

Uoči ćete razliku i po načinu na koji se proizvod upija u vašu kosu. Možda je potrebno neko vreme da se ulje za kosu u potpunosti apsorbuje kako bi obezbedilo dubinsku ishranu i kondicioniranje tokom celog dana. S druge strane, serumi za kosu su formulisani tako da se brzo apsorbuju u kosi, ostavljajući lagani i nemasni finiš. Oni oblažu kosu, nudeći joj trenutni sjaj i glatkoću.

O temi seruma i ulja ćemo pisati i u narednim tekstovima.

Na našem ONLINE SHOP-u možete poručiti ulja za kosu OVDE.

Do neke naredne teme,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com