Blog

Saveti

Nega kose u trudnoći i posle nje

nega kose u trudnoći i nakon nje

Drugo stanje sa sobom donosi i velike promene u organizmu što se odražava kako na koži tako i na kosi. Danas ćemo sa vama podeliti savete za negu kose tokom i posle trudnoće.

Na samom početku moramo da istaknemo najvažnije. Na celokupno stanje organizma, pa tako i kože i kose utiče ishrana i zato je izuzetno važno da se tokom trudnoće pridržavajte pravilne ishrane. Unos potrebnih hranljivih materija i vitamina kao i dovoljan unos tečnosti – vode, neka vam bude prioritet.

Dakle, pored osnovnih zdravih životnih navika, pravilna i redovna nega celog tela pruža zadovoljstvo. Kosa je za vreme trudnoće svakako sjajnija i zdravija zahvaljujući hormonu estrogenu, ali uprkos tome, telo prolazi kroz razne faze i promene pa se tako menja i izgled, tekstura i jačina vaše kose.

Svaka žena ima individualan proces prilagođavanja na trudnoć, postoje one žene koje nisu imale problem sa opadanjem kose, ali možda vi nećete biti u toj situaciji. Nega kose u trudnoći je važna jer se pravi rezultati vide tek nakon porođaja. Ako ste i pre trudnoće imale problem sa opadanjem kose, moguće je da se to stanje samo pogoršalo tokom (ili nakon) trudnoće, bilo bi dobro da (uz konsultacije sa lekarom) počnete da pijete vitamin B. Ovaj vitamin neophodan je za rast i kvalitet kose. Naravno preporučuje se da i ishranu korigujete u tom smislu i unpsite one namirnice bogate ovim vitaminom. Treba napomenuti da ako ste alergični na neku od namirnica, nemojte je konzumirati ni tokom trudnoće jer se osetljivost od alergija povećava tokom ovog stanja.

Nega kose u trudnoći i posle nje

Nakon porođaja moguće je da će doći do opadanja kose, ali ne paničite. To je pre svega normalno stanje. Gubitak kose nakon poroda je sasvim normalan kod većine žena jer pad estrogena uzrokuje fazu prestanka rasta kose. Ovaj period opadanja kose može trajati mesecima, ali morate imati na umu da je to privremeno. Savetujemo vam da:

 

  1. Iako gubitak kose u trudnoći ne mora da znači da vam nedostaje vitamina ili nutrijenata, problem može biti čisto hormonalni, ali se konsultujte sa lekarom. Treba da se uverite da li dobijate ispravan balans hormona i dobro izbalansirane ishrane bogate voćem, povrćem i mineralima. Određeno povrće i minerali sadrže flavonoide antioksidante koji podstiču rast kose i sprečavaju gubitak folikula kose. Gubitak kose u trudnoći može izazvati nedostatak gvožđa kao i loša apsorpcija.
  2. Izbegavajte frizure koje  zatežu i čupaju kosu kao što su konjski rep, jake pletenice.
  3. Izbegavajte sušenje kose previše vrućim vazduhom iz fena kao i upotrebu pegle i uvijača za kosu.
  4. Izbegavajte često pranje kose jer na taj način ispirate sva prirodna ulja što može izazvati suvoću, svrab i perut.
  5. Kosu češljajte nežno.
  6. Posavetujte se sa frizerom i odaberite frizuru koja je lagana za održavanje i koja vam, neće oduzimati puno vremena za negu i stilizaciju.

botanea farbe za kosuŠta izbegavati, a šta probati?

 

Posebnu pažnju, kada je u pitanju nega kose u trudnoći, potrebno je posvetiti delu koji se tiče farbanja, blajhanja i drugih tome sličnih tretmana kose. Naučna istraživanja, nisu pokazala niti dokazala negativan uticaj farbe u trudnoći. Farbanje se smatra sigurnim i to farbanje preparatima na prirodnoj bazi. Naša preporuka su INOA farbe, kao i Botanea linija.

Inoa – prva farba na bazi ulja L’Oreal Professionnela kreirana još 2002.godine. Boja koja u sebi ne sadrži ni malo amonijaka. Prava tehnološka revolucija, koja iz korena menja koncept bojenja kose. Bogata INOA tekstura podseća na luksuznu krem negu. Neugodnosti kao sto je neprijatan osećaj na koži, su značajno umanjene zahvaljujuči ovoj formuli, obogačenoj dokazano delotvornim sastojcima koji štite kožu glave. Iz bojenja u bojenje vlas je sve bolje očuvana. Kosa je puna i glatka, kao pre bojenja, i nežnija na dodir. Kakva god da je boja o kojoj maštate-ledeno smeđa, sjajna blond ili vatreno bakarna – naši frizeri će kreirati boju po vašoj meri, duboku, predivnu, izuzetno blistavu.

Botanea – 100% biljna boja za kosu. Reč je o biljnim puderima koji se aktiviraju toplom vodom. Paleta nijansi je veoma široka, i obuhvata i tople i hladne tonove. Dugotrajna koloracija, veganska mešavina bez nuspojava i sastojaka životinjskog porekla.

Šta pojačati?

loreal serioxyl za jačanje koseKonkretno, kada je u pitanju kosa, može doći do njenog pojačanog opadanja i gubitka sjaja tokom trudnoće.  Sve što je potrebno, jeste da shvatite da je to normalno i da na svu sreću, postoje načini koji će vam pomoći da te promene držite pod kontrolom. Pre svega, u trudnoći pojačajte negu kose.  Dakle, svi preparati koje koristite, moraju biti na prirodnoj osnovi ili bogati onim sastojcima koji hrane kose. Takođe, važno je da unosite adekvatan broj vitamina i ishranu korigujete u skladu sa ciljem, kako u toku, tako i posle trudnoće. 

Naša preporuka za negu je i linja Serioxyl, koja je namenjena kosi koja je tanka. Formula je obogaćena Glucoboost-om. Šampon čisti skalp, uklanja višak sebuma, pa daje osećaj svežine. Prvi je korak u Serioxyl programu protiv istanjivanja kose. Drugi korak predstvlja nega u vidu balzama, i na kraju pena za stilizaciju i veći volumen. Program protiv proređivanja, za prirodnu vidljivo proređenu kosu.

Do neke nove teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija: L’Oreal Professionnel
Korpa
Prijavi se

Nemate još uvek nalog?

Shop
0 Omiljeno
0 items Korpa
Moj nalog