Saveti

Loše navike koje uništavaju vašu kosu

loše navike koje utiču na negu kose

Svaka žena se gotovo svakodnevno trudi i pokušava da izbegne oštećenje kose, ali da li zaista činite sve što je potrebno? Kada je u pitanju oštećenje kose, ne radi se samo o lošim navikama kao što su sušenje kose sa jakom temperaturom ili nerednovno šišanje. Pred vama je nekoliko najznačajnijih loših navika koje treba da izbegavate.

loše navike koje utiču na negu koseKorišćenje starih alata za stilizovanje kose

Uklonite dlake od kose sa četke svaki put nakon što je iskoristite. Jednom mesečno očistite četke tako što je potopite sa malo sode bikarbone i vode i ostavite da odstoje malo a zatim isperite.

Korišćenje grubih gumica za kosu

Sve što previše steže vašu kosu je štetno za nju. Zato je najbolja vrsta gumica ona koja je prekrivena nekom tkaninom. Ukoliko samo želite da sklonite kosu sa lica, predlažemo da koristite ukosnice i samo prednje pramenove sklonite unazad i pričvrstite ih njima. 

Sušenje kose pod visokom temperaturom

Previsoka temperatura oduzima kosi prirodnu vlagu, čini je suvom i ona vremenom puca. Pokušajte da izbalansirate temperaturu, a za početak kosu držite prvo u peškiru a potom sušite fenom. Prilikom sušenja kose držite fen na rastojanju makar 15 cm od kose.

 

Preskakanje nanošenja toplotne zaštite

Spej za zaštitu od toplote je važan za sprečavanje oštećenja dlake. Naprskajte ga na vlažnu kosu sa naznačene udaljenosti neposredno pre korišćenja toplotnih aparata za kosu. Mnoge žene često zaborave na ovu jako važnu stavku koja štiti kosu i održava je zdravom. 

Previše duga pauza između šišanja

Da bi kosa izgledala zdravo i lepo preporučuje se minimalno skraćivanje krajeva svakih mesed ili dva. Ispucali krajevi imaju tendenciju da budu uzrok proređivanja i opadanja kose. Stručnjaci tvrde da frizura ima maksimalan period od 8 nedelja pre nego što počne da gubi svoj oblik, krajevi postaju suvi i počinju da pucaju.

Četkanje od korena nadole

Budite nežne prema svojoj kosi. Podelite je u tri sekcije i češljajte je od dela gde vam je ruka nadole. Zatim, pomerite ruku više i onda je četkajte od tog dela.

 

Do neke naredne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com