Saveti

Koja je razlika između spreja za kosu i završnog spreja?

razlika između spreja za kosu i završnog spreja

Da li se često zbunite između upotrebe sprejeva za kosu i sprejeva za završnu obradu? To su dve osnovne stvari u modernom oblikovanju kose i mogu biti neefikasne ako ih ne koristite pravilno. Dok se sprej za kosu uglavnom koristi za držanje vaše kose na mestu, završni sprej pomaže vašoj kosi da pruži dodatni sjaj. U nastavku vam otkrivamo sve sličnosti, razlike, prednosti i više o ova dva proizvoda. Dajemo odgovor na pitanje – koja je razlika između spreja za kosu i završnog spreja?

Šta je sprej za kosu?

Sprej za kosu pomaže da vaša oblikovana kosa ostane na mestu duže vreme. Ovaj sprej deluje tako što pruža podršku vašoj kosi i drži je na mestu. Fiksira pramenove kako bi sprečio pomeranje kose, tako da ćete često primetiti kako vam kosa postaje kruta nakon nanošenja. Štaviše, sprej za kosu štiti kosu i od vetra. Danas su na tržištu dostupni različiti sprejevi za kosu, u zavisnosti od kapaciteta držanja kose.

Šta je završni sprej?

Završni sprej, poznat i kao sprej za učvršćivanje, je vrsta aerosola koji kosi daje sjaj. Brzo se suši i otporan je na vlagu, tako da pomaže u smanjenju kovrdžavosti kose. Završni sprejevi daju dobar sjaj kosi bez previše ostatka. Nanešen nakon stilizovanja, ovaj sprej čini da vaša kosa izgleda punije i obimnije. Njegova glavna svrha je da zadrži vašu frizuru i da joj da konačno uglačan izgled.

Sprej za kosu ili završni sprej?

Kada uporedite sprejeve za kosu sa sprejevima za završnu obradu, možete pronaći neke razlike i sličnosti među njima.

  • Prednosti

Lak za kosu formira sloj na pramenovima kose kako bi kosu držao zajedno i na mestu. Svaka osoba mora da bira sprej za kosu u zavisnosti od tipa i kvaliteta kose. Osobama sa kovrdžavom kosom će možda trebati dodatni sprej za kosu kako bi pramenovi kose bili na mestu. S druge strane, ljudi sa tankom i finom kosom mogu da izbegnu upotrebu laka za kosu, jer može da učini da kosa izgleda masno.

Završni sprej, s druge strane, ne oblaže kosu. Samo dodaje sloj koji štiti kosu od vlage i vetra. Ovi sprejevi su uglavnom dizajnirani da dodaju sjaj kosi i smanje kovrdžavost. Važno je napomenuti da su završni sprejevi savršeni za završnu obradu svih tipova kose

  • Kako se koristi

Kada stilizujete kosu, prvo treba da nanesete sprej za kosu, da ga ravnomerno rasporedite češljem i odmah oblikujete razdeljak kako želite. Na ovaj način, sprej za kosu može vam pomoći da zadržite kovrdže na mestu ili da upravljate svojom svilenkastom i super fleksibilnom kosom. Za upotrebu, dobro protresite bocu sa raspršivačem, stavite je oko 20 – 30 cm od kose i poprskajte.

Završni sprej učvršćuje završnu frizuru i pruža tu dodatnu podršku. Ne zaboravite da koristite sprej za završnu obradu 15 do 20 cm od površine vaše kose. Obavezno prskajte iz različitih uglova i sačekajte da se proizvod osuši pre nego što dodirnete kosu.

  • Sastojci

Obično, sprejevi za kosu sadrže alkohol, vodu i hemikalije kao što su karboksimetilceluloza, hidrofluorougljenik, polivinilpirolidon, itd., koji pomažu da se pramenovi kose drže na mestu.

Završni sprejevi često sadrže sastojke poput silikona. Pomaže u pružanju glatke teksture kosi i takođe dodaje sjaj.

  • Primena

Možete naneti sprej za kosu na mokru ili suvu kosu, a zatim je raščešljati da biste je ravnomerno rasporedili. Ali, ne zaboravite, ako koristite lak za kosu na mokru kosu, nećete imati isti nivo sjaja kao suva kosa.

S druge strane, sprejevi za završnu obradu treba da se koriste nakon stilizovanja kako bi zadržali konačni izgled vaše kose ili pružili sjajnu ili mat završnu obradu.

Sprej za kosu se može koristiti i na suvoj i na mokroj kosi da bi kosu postavili kako želite. Samo treba da izaberete pravi sprej za kosu prema vašim potrebama.

– Lagani sprejevi za kosu su najbolji za minimalno držanje i puno pokreta. Ovaj sprej je dobar za svakodnevne potrebe za stilizovanjem kose.
– Sprejevi srednjeg zadržavanja su pogodni za jednostavne up-do kao što su punđe i teksturirani stil poput pletenica.
– Sprejevi za snažno ili ekstra držanje su idealni za posebne prilike kao što su svadbene i svečane frizure kada je potrebno da frizuru držite duže vreme.
– Završni sprej se može koristiti u bilo kom trenutku kada treba da pružite dodatnu podršku vašoj kosi. Mora se koristiti na suvoj kosi.

  • Sličnosti

Sličnosti između laka za kosu i spreja za završnu obradu uključuju sledeće: oba su proizvodi za oblikovanje kose u obliku aerosola i oba sadrže hemikalije koje pomažu da vaša kosa ostane na mestu.

Nadamo se da ste sada konačno dobili odgovor na pitanje koja je razlika između spreja za kosu i završnog spreja? Neke od preparata za stilizovanje kose možete pronaći i na našem online shopu.

Do neke naredne teme,

Vaša Paolla