Saveti

Jedini vodič koji vam treba da odredite svoj prirodni tip kose

vodič prirodni tip kose

Da li znate pod koji prirodni tip kose spada vaša kosa? Da li znate koje sve različite vrste kose postoje? Vreme je da saznaš koji je prirodni tip tvoje kose i koja je nega adekvatna za nju. Ako ste čeznuli za lepom i obimnom kosom, poznavanje vašeg tipa kose je prvi i najvažniji korak. Tek tada ćete moći da usvojite idealan režim nege kose za vaš tip kose. Da bismo vam pomogli da razumete, tu smo za vas sa listom tipova kose.

Šta znači tip kose?

Tip kose se može odrediti prema uzorku kovrdžave kose. Količina uvijanja kose zavisi od oblika folikule dlake. Ovalni ili asimetrični folikuli daju kovrdžavu kosu. Postoje 4 osnovna tipa kose i to: ravna, talasasta i kovrdžava.

Kako odrediti svoj tip kose?

Ravna kosa

Ako vam kosa pada ravno od korena do vrhova, imate ravnu kosu. Tekstura kose je mekana i svilenkasta, bez uvojaka. Prava kosa često ima veliku količinu lučenja ulja. Ravna kosa se deli na:

Tip 1A – Ovaj tip kose je izuzetno mekana, glatka i sjajna. Iako se ova kosa mnogima može činiti kao san, nedostaje joj volumen.
Tip 1B – nešto deblji i odskočniji od 1A.
Tip 1C – Većinom gruba i gusta ravna kosa.

Talasasta kosa

Talasasta kosa je tip kose između ravne i kovrdžave. Na krajevima vaše kose postoji blagi uzorak kovrdža. Međutim, nije sasvim kovrdžava. Ovaj tip kose je podeljen na:

2A – Tanka, talasasta kosa
2B – Talasasta kosa srednje debljine
2C – Gusta i talasasta kosa

Kovrdžava kosa

Proverite da li pramenovi vaše kose imaju ‘S’ uzorak. Kovrdžava kosa ima ‘S’ uzorak i ostaje kovrdžava bez obzira na procese ispravljanja. Kvrgava je i sklona zapetljavanju. Kovrdžava kosa se deli na:

Tip 3A – ima labave kovrdže
Tip 3B – ima srednje kovdže
Tip 3C – ima čvrste kovrdže

Sad kada ste saznali koji je vaš tip kose u narednom blogu vam pišemo kako da negujete i stilizujete vašu kosu.

Do naredne teme,

Vaša Paolla