Saveti

Da li je perut loša higijena kose?

perut loša higijena kose

Ako si od onih dama koja ima problem sa peruti i godinama ne možeš da rešiš ovaj problem sigurno da si se zapitala i to da li je perut loša higijena kose. Danas ćemo vam dati adekvatne odgovore u vezi sa tim.

Naravno da vam je neprijatno da imate perut. Perut stvara neprijatnost, iritaciju, svrab. Najveća neprijatnost je možda što se ona primećuje i na našoj garderobi. Ono što morate znati jeste da perut nije nečistoća kose. Perut je poremećaj skalpa za koji je karakteristično stvaranje ljuspica. Perut se sastoji od mrtvih epidermalnih ćelija. Perut nastaje usled obnove poremećaja kože skalpa uzrokovane gljivocom. Malesezija je gljivica koja postoji kod svih nas ali je kod nekih u većim količinama i prouzrokuje perut.

Perut je više primetna kod osoba sa tamnijom kosom. Ona nije uzrokovana lošom higijenom, iako može biti očeglednija ako ne perete kosu redovno.

Ko su uzroci peruti?

Prvi uzrok svakako je suva koža glave. Takođe, ukoliko imate masnu iziritiranu kožu glave moguće je da se perut javi na mestima gde žlezde luče više loja. Ovde je reč o seboreičnom dermatitisu kojeg uzrokuju stres, umor, nedostatak spavanja i hladan vazduh.

Nepravilno češljanje kose utiče na dobijanje peruti. Pod ovim se podrazumeva da kosu ne češljate dovoljno da biste očistili skalp. Kada češljate kosu, vi uklanjate mrtve ćelije, ali i čistite pore, rešavajući se prljavštine koja može izazvati perut.

Mnogi ljudi misle da se perut javlja uglavnom leti, ali ne postoji određeno godišnje doba. Pomenuta malesezija gljivica može rasti zbog slabog imuniteta i može doprinieti peruti. Perut je takođe posledica loših životnih navika, promena vremenskih uslova i stresa. To može biti i zbog neadekvatnog šampona, prekomernog pranja, čestog češljanja, izlaganja suncu, prljavštine i prekomernog zagađenja ističu stručnjaci širom sveta.

Ako imate perut nemojte se osećati neprijatno, to ne znači da nemate dobru higijenu kose.

Odvažite se u borbi protiv peruti i isprobajte liniju za negu kose koja je namenjena svima vama koji imate perut. Symbiose liniju možete poručiti na našoj online prodavnici.

Do neke naredne teme,

Vaša Paolla