Saveti

Da li je dobro nositi svaki dan visoki rep?

Ako si od onih dama koja koau najčešće vezuje u visoki rep onda je ovo tekst za tebe. Konjski rep je glavna frizura za skoro svaku ženu. Lako, šik i sa stilom, konjski rep možete da stilizujete za noćni izlazak ili da ga ponesete dok obavljate svakodnevne aktivnosti. Frizura ima veoma dugu istoriju, koja seže sve do grčkog i rimskog doba i za muškarce i za žene.

Ali iako je konjski rep zgodan i sladak način da vežete kosu, trebalo bi da znate da su repovi potencijalno štetni za kosu. Ali da li je ovo zaista istina? I kako možete sprečiti oštećenje dok nosite slične  ovu frizuru…

Svakodnevno vezivanje i zatezanje kose može dovesti do gubitka prednjeg dela kose. Kada jako stegnete kosu u rep pravi se pritisak na prednjem delu kose a to dovodi do stvaranja dubljih zalizaka. Kosa vremenom slabi i proređuje se. Za kosu je idealno da bude puštena ili blago vezana bez zatezanja.

da li je štetno nositi konjski rep svaki danPostoji nekoliko različitih načina na koje konjski repovi mogu naštetiti kosi

Pucanje kose: Vezivanje kose u rep na isto mesto svakog dana može da izazove stres pramenovima gde se gumica spaja sa kosom. Ovo važi posebno ako ih nosite veoma čvrsto. Stalno trenje na pramenovima može dovesti do habanja i lomljenja kose.

Gubitak kose: Još jedna velika opasnost od čvrstih repova je vučna alopecija, ili gubitak kose zbog stalnog čupanja kose. Čvrsti konjski repovi mogu opteretiti folikule kose oko linije kose i na kraju počupati dlačice. Trakciona alopecija je obično privremena, ali ako se nastavi tokom vremena, zapaljenje može izazvati dugoročne probleme.

Udubljenje: Manji ali frustrirajući sporedni efekat konjskih repova je udubljenje kose. Nošenje konjskih repova na istoj lokaciji iz dana u dan može ostaviti gadnu udubinu u kosi koji se ne može lako ispraviti bez vrućih alata i hemikalija.

Kako sprečiti oštećenje kose od nošenja repa

Uprkos opasnostima koje konjski repovi predstavljaju za našu kosu, postoje brojni načini da ponesete rep i održite kosu zdravom.

Pustite kosu da se odmori: Najbolji način da pomognete svojoj kosi da izbegne oštećenje od konjskih repova je da joj date pauzu svakih nekoliko dana. Pustite da vam pramenovi vise i izbegavajte da ih vezujete iz bilo kog razloga kako bi se vaši folikuli mogli opustiti i da ne vršite stalni pritisak na pramenove.

Nikad ne spavajte sa vezanom kosom: Spavanje sa repom može naneti još više štete nego tokom dana. To je zato što se vaša kosa povlači dok se okrećete u snu, stavljajući dodatni stres na folikule. Pored toga, trebalo bi da iskoristite noćno vreme da pustite kosu da se opusti i diše nakon ceo dan stilizovanja.

Koristite različite vezice za kosu: Ponekad vrsta vezice za kosu koju koristite za repove može dodatno oštetiti vašu kosu. Izbegavajte sve vezice za kosu sa metalnom kopčom, jer se kosa lako može zaglaviti i iščupati. Pokušajte da koristite vezice za kosu koje su mnogo manje oštre za vašu kosu, kao što su gumice za kosu ili gusti modeli obloženi tkaninom.

Negujte kosu: Da biste pomogli kosi da se bori protiv lomljenja, važno je da bude jaka i zdrava. Koristite hranljive šampone i balzame da bi kosa bila čista i jaka. Pored toga, zdrava kosa počinje iznutra, zato jedite dobro izbalansiranu ishranu i uzimajte suplemente za zdravu kosu kako biste joj dali hranljive materije koje su joj potrebne da se popravi tokom vremena.

Promenite stil: Svakodnevno nošenje konjskog repa je mnogo veći problem ako svaki put vežete kosu na isto mesto na glavi. Da biste se borili protiv stresa na pramenovima, promenite položaj svog repa – možda jednog dana nosite visoki rep, a zatim ga labavo zavežite na potiljku sledećeg.

I za kraj, još jednom da napomenemo da je za kosu idealno da bude puštena ili blago vezana bez zatezanja.

Do neke naredne teme,

Vaša Paolla