Inspiracija

Sve što treba da znate o kosi

sve što treba da znate o kosi

Odnos sa našom kosom je mnogo sličan našem odnosu sa ljudima. Što više upoznajete ljude oko sebe, to bolje razumete njih i njihovo ponašanje. Kosa je zapravo komplikovanija nego što mislimo. Važno je da naučimo sve najvažnije o njoj kako bismo znali koju rutinu nege kose treba da sledimo i kako da efikasno rešimo različite probleme sa kosom.

Napravili smo listu činjenica o kosi za koje smatramo da svako treba da zna. Nadamo se da vodite beleške!

Kosa je odličan pokazatelj vašeg zdravlja

Vaša kosa zna šta ste radili, ili niste, prošlog leta – i zapravo ceo život. “Vodi evidenciju” o svemu što je ikada ušlo u vaš krvotok. Stanje vaše kose oslikava vaš način života. Ako ikada primetite da vam nešto nije u redu sa kosom, možda biste trebali da promenite način života.

Jedan pramen kose ima životni vek od tri do pet godina

Ako će naša kosa trajati toliko dugo, bolje je da se pobrinemo da je održavamo zdravom u tom vremenskom periodu.

Kosa je najranjivija kada je mokra

To znači da omotavanje oko peškira nakon kupanja ili snažno trljanje i četkanje može izazvati ozbiljna oštećenja i lomljenje. Nežno iscedite višak vode i obrišite – nemojte trljati. Zatim počnite da raspetljavate kosu odozdo ka gore. Ovo je takođe razlog zašto nikada ne bi trebalo da vezujete kosu kada je mokra.

sve što treba da znate o kosiKosa se sastoji od čvrstog vlaknastog proteina zvanog keratin

Naša ishrana utiče na zdravlje naše kose isto koliko i na ostatak našeg tela. Protein je sastavni deo svakog pramena kose. Ako ne dobijamo dovoljno proteina iz svakodnevnog unosa hrane, naša kosa postaje slaba i raste sporije. To može dovesti do daljih problema sa kosom, uključujući gubitak kose. Da bi vaši pramenovi bili zdravi i podstakli rast kose, imajte dobro izbalansiranu ishranu koja je bogata proteinima, kao i drugim vitaminima i mineralima.

Žensko vlasište proizvodi manje sebuma od muškog

Ženska koža glave i kosa imaju različite potrebe koje zahtevaju različita rešenja. Vi i vaš dečko ne bi trebalo da koristite isti šampon i balzam jer su sastavi prilagođeni njima. Učinite svojoj kosi uslugu i izaberite šampon koji odgovara vašem skalpu i tipu kose.

Vaša kosa ne voli kada nosite rep preko noći

Gumice za kosu (čak i one od tkanine) stvaraju napetost i izazivaju stres za vaše pramenove i kožu glave. Ako ostavite svoje pramenove vezane nekoliko sati u toku spavanja, definitivno može oštetiti vašu kosu.

Kosa brže raste u toku toplijih meseci

Viša temperatura stimuliše rast kose, tako da definitivno niste pogrešili kada vam se činilo da vam kosa leti uvek brže raste.

Perut nije posledica loše higijene kose

Mnogi ljudi veruju da dobijate perut kada ne perete kosu redovno. Pa, greše. Perut je uzrokovana mnogim stvarima: stresom, bolešću, ishranom i grubim proizvodima za kosu, između ostalog. Oni mogu poremetiti prirodni zaštitni sloj vlasišta, čineći ga suvim i oštećenim. Ovo se manifestuje ne tako lepim belim pahuljicama poznatim kao perut. Upotreba šampona protiv peruti čak i ako nemate perut rešiče ovaj problem, pa čak i sprečiti njegovo pojavljivanje.

Da li ste znali sve ove činjenice o kosi?

Pišite nam na Instagramu za sve nedoumice.

Vaša Paolla