Inspiracija

Istorija mode: Marija Antoaneta i Pouf frizura

marija antoaneta i pouf frizura

marija antoaneta i pouf frizuraOstavite sve i prepustite se ovoj šetnji kroz istoriju. Naš vodič ovog puta jedna od najpoznatijih žena u istoriji – Marija Antoaneta. Dolazeći iz Austrije sa 14 godina, Marija Antoaneta udala se za kralja Luja XVI. Slavlje je trajalo 14 dana i okupilo je 5000 gostiju.

Marija Antoaneta je morala da prigrli francuski identitet. To je značilo ne samo usvajanje francuske mode, već i predstavljanje njenog stila kao kraljice. Uz potpuno novu garderobu koja se našla u njenom garderoberu, pregršt pastelnih cipela, Antoaneta je za dobila i tada na uslugu čuvenog francuskog frizera Leonarda Otija, koji je i doprineo njenom imidžu kraljice o kojem je pričao ceo svet.

Pouf frizura Marije Antoanete

Za Antoanetu, francuski frizer, izmislio je ekstravagantu frizuru Pouf oblika kako bi se slagala sa kraljičinom veoma odvažnom garderobom. Pouf je prvi put predstavljen 1774. godine, na krunisanju kralja Luja XVI i postao je jedan od najpopularnijih izgleda Antoanete. Koristeći til, trake, cveće, perje, prah i druge ukrase, Oti je stvorio remek-delo. Frizura bi ponekad bila visine i do četiri metra i često uključivala dodatke i ukrase koji su imali simbolično značenje. Jedna od najpoznatijih uključivala je model broda, u čast francuske pomorske pobede.

marija antoaneta i pouf frizuraPouf je bio na svom vrhuncu. Oti je kraljicu posećivao samo nedeljom, jer je njegov salon bio uvek prepun mušterija, te je tokom radnih dana kraljici na uslugu slao svog brata.

Kraljica je bila obožavana od strane žena i sve su želele da imaju frizuru poput nje. Ipak, nije sve bilo tako sjajno i bajkovito. Da bi jedna mlada Parižanka mogla da ima frizuru poput kraljice morala je da izdvoji dosta sredstava. Kraljica je postavila visoke standarde kada je reč o izgledu, a interpretacija makar jednog njenog stajlinga je koštala čitavo bogatstvo. Postojale su čak i grupe koje su je osuđivale zbog lošeg uticaja koji je imala na mlade Francuskinje.

Veoma je interesantna činjenica da je brašno bilo ključni sastojak pudera za izbjeljivanje i negu kose. Krajem 1780-ih, žitarice su propale u Francuskoj, što je uzrokovalo da se troškovi hleba, a samim tim i brašna, povećaju skoro dvostruko. Dok su radnička klasa i siromašni osećali posledice toga, Antoaneta je nastavila da koristi prah na bazi brašna za svoj izgled. Glad i ekonomske poteškoće koje su padale na narod su samo doprinele Francuskoj revoluciji.

film kirsten danst marija antoanetaŠto se tiče mode u jednom trenutku je napravila inovaciju. Marija Antoaneta je volela konje i jahanje i bila je prva žena koja je jahala u pantalonama za jahanje.

Uživala je u svim lepim stvarima, volela je cveće te je imala i posebno kreiran parfem sa omiljenim notama, ali i ličnog poslastičara koji bi joj spremao kolače kada god bi poželela.

Marija Antoaneta kao inspiracija

Marija Antoaneta je često bila inspiracija rediteljima. Neki od najpoznatijih filmova su sa Normom Šir 1938. godine, Izabelom Pia 1954. godine, Džejn Sejmur 1989. godine i naravno sa Kirsten Dunst 2006. godine.

Posebno ističemo Madonino pojavljivanje na dodeli VMA 1990. godine kada se za izvedbu svoje pesme “Vogue” obukla poput Marije Antoanete.

Do neke nove teme,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com