Inspiracija

Frizure koje nas pozivaju na ples

frizure i ples

„Ples je tajni jezik duše.“  – citat je Marte Grejem, jedne od poznatih američkih plesačica i koreografkinja. Upravo je ples naša današnja inspiracija. Bilo da je reč o baletu, tangu ili salsi pored kostima koje plesači nose posebno su nam inspirativne frizure kojima dame upotpunjuju svoje stajlinge. Danas ćemo se osvrnuti na nekoliko plesova koji su nama posebno inspirativni.

balerina frizura pundjaBalet

Balet vodi poreklo sa italijanskih renesansnih dvorova iz 15. i 16. veka. Ovaj ples se proširio iz Italije u Francusku uz pomoć Katarine de Mediči, gde se balet još više razvijao pod njenim aristokratskim uticajem. Kada pomislimo na balerine i njihovu kosu prva asocijacija su nam naravno punđe. Najčešće balerine nose one klasične, a ponekad možemo videti da kosu vežu u punđu od ispletene pletenice. Ova frizura daje gracioznost njenom izgledu i veoma je praktična da se napravi. Njena prednost pored toga što kosu uklanja sa lica je i ta što ističe njegove crte.

Rumba

Ovaj ples vodi poreklo sa Kariba, a sama reč rumba znači zabava. Za rumbu kažu i da je ples zavođenja. Rumba je osnova za dobro latino plesanje i pomaže da izoštrite svoj osećaj za ritam, tajming i kontrolu muzike. Devojke koje plešu rumbu izgledaju veoma ženstveno, pa takve su im i frizure. Variraju nisko pokupljena kosa u punđu ili ravna kosa koja je vezana nisko u rep. Akcenat je na ravnoj kosi, bilo da je pokupljena u punđu ili rep.

Tango

Tango je jedan od najuticajnijih i najpoznatijih plesova moderne istorije, koji potiče sa ulica Buenos Airesa iz 18. veka. Za dame koje plešu tango smatra da su tada žene u pravom smislu te reči. Dominiraju frizure koje podrazumevaju pokupljenu kosu u punđu, a gde su detalji u kosi neizbežni. Uglavnom je to neki cvet u kosi, najčešće crvene boje ili pak upečatljiv ukras. Tango je neizmerno elegantan ples s toga nije ni čudno što su takve i frizure koje nose plesačice.

„Propao je svaki dan u kome ne plešemo.“ – Fridrik Niče

Salsa

Salsa je latino ples koji je povezan sa istoimenim muzičkim žanrom, a prvenstveno su ga razvili portorikanci. Nakon što je na Kubi dostigao popularnost proširio se i na ostale zemlje. Salsa ples je vrhunac svoje popularnosti imao tokom sedamdesetih godina. Postoji nekoliko stilova salse među kojima se najviše ističu afro-latino, kolumbijski i kubanski. Karakteristično za plesače je da su veoma sinhronizovani, a žene uglavnom imju puštenu kosu koja je blago uvijena u talase.

tango frizura Valcer

Valcer vodi poreklo od nemačke reči koja u prevodu znači kotrlja, okreće ili klizi. Ovaj ples vodi poreklo iz Beča, a najčešće se ovaj ples izvodio u sedamnaestom veku na dvorovima. Asocijacije na ovaj ples su nam raskošne balske haljine, lepa melodična muzika i venčanja. Danas postoje dva prihvaćena oblika ovog plesa, moderni i bečki valcer. Frizure su damama uglavnom odisale glamurom, a podrazumevale su pokupljenu kosu u pletenica punđe.

Kolo

Naša srpska narodna igra. Kolo je karakteristično za južnoslovenske narode, a njegovo osnovno značenje je cirkulus kao obruč, krug. Horo ili oro potiče od grčke reči horos, što znači skup ljudi, igranka, igra. Ovaj ples izvodi se na javnim i privatnim okupljanjma, porodičnim slavljima. Plesači koji su u ovom plesu profesionalci nose narodnu nošnju, a devojke nose ispletenu kosu koja je u vidu dve pletenice ili one koje su pokupljene i vezane kao venac na glavi.

“Postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih.”  Viki Baum

 

Koji ples biste dodali na našu listu, a da su frizure te koje vas nisu ostavile ravnodušnim?

Do neke naredne teme o kosi,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com