Inspiracija

Christian Dior muze kroz istoriju

Provodeći leta kao dečak u primorskom gradu Normandiji, mladi Kristijan Dior bi pratio svoju majku dok je ona sadila ruže u svom pedantno uređenom vrtu u engleskom stilu, pamteći nazive cveća iz njenih hortikulturnih kataloga i proučavajući njihove oblike kao da su latice bile male haljine.

Dior je video modu kroz oči žena kojima se najviše divio, naglašavajući ultra-ženstveni glamur dama koje su nosile njegove kreacije.

Muze Kristijana Diora

muze Kristijana Diora Madlen DiorMadlen Dior

Ona je njegove prva muza. Imali su posebnu vezu, čak se smatrao omiljenim među njeno petoro dece. Bila je pratilac mode, čak je dizajnirala nekoliko komada koji su sada izloženi u njegovom muzeju.

Rita Hejvort

Bila je jedna od prvih glumica koja je nosila njegove haljine. Filmske zvezde su bile veoma važne za Diora. Američka glumica je imala blisku vezu sa Diorom i često je viđena u prvom redu na njegovim izložbama.

Marlen Ditrih

Glumica nemačkog porekla bila je jedna od prvih Diorovih slavnih muza. Bila je jedna od onih koja je fotografisana noseći njegov dizajn zajedno sa svojom ćerkom. Dizajnirao je kreacije za mnoge njene filmske uloge.

muze Kristijana Diora Ava GardnerPrinceza Margareta

Dior je dizajnirao njenu haljinu za 21. rođendan, koja sada ostaje najveći opus njegovog neprikosnovenog rada. Zahvaljujući ovom poznanstvu i mnoge druge dame iz kraljevskog sveta želele su da nose upravo baš njegove haljine.

Grejs Keli

Prvi put kada je nosila kreaciju Kristijana Diora bio je kada je obukla belu satensku haljinu kako bi proslavila veridbu 1956. godine. Nastavila je da nosi komade modne kuće Dior tokom svog života, često posećujući modne revije koje su se nizale.

Ava Gardner

Kao jedna od najvećih holivudskih zvezda pedesetih, Avu Gardner je dizajner obukao za ulogu u filmu “Mala koliba” iz 1957. godine. Ponekad su mu bili potrebni sati da savršeno skroji svaki odevni predmet za nju, a rezultati su bili fantastični.

Do neke naredne inspiracije,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com