Inspiracija

Jelenine beleške o lepoti: Kako je kamelija postala simbol prefinjenosti i Chanel brenda

jelena matić beleške o kosi paolla blog

Kada pomislim na Coco Chanel, odmah imam asocijaciju na njene prefinjene kreacije, zavodljive parfema i van vremenske modne aksesoare. Chanel, za mene, predstavlja više od brenda – to je sinonim za beskrajnu eleganciju i bezvremenski stil. Kao zaljubljenik u lepe stvari i istoriju mode fascinirana sam ne samo njenim stvaralaštvom, već i pričom iza simbola ovog brenda – kamelije.

Gabrielle Coco Chanel, rođena 1883. godine, iako nije imala lak život, njena strast prema modi i vizija jednostavnosti stvorila je modnu imperiju koja će zauvek promeniti svet mode. Chanel brend, osnovan 1910. godine, postao je sinonim za luksuz, ali i za slobodu i osnaživanje žena kroz odevanje. 

Kamelija, nežan cvet koji je Coco odabrala kao svoj zaštitni znak pleni svojom elegancijom. Pored estetike, fascinira me i priča iza kamelije kao simbola. Njen lični odnos sa cvetom, kao simbolom ljubavi prema Boyu Capelu, dodaje dubinu celoj priči. Kamelija je bila njihov tajni simbol ljubavi. Iako je kamelija tradicionalno povezivana sa tugom na Zapadu, na Istoku smatra se cvetom koji simbolizuje ljubav i strast.

Zaista je inspirativno kako je Coco uspela da svoju intimnu vezu pretvori u univerzalni simbol elegancije i romantike.

Ne mogu, a da ne primetim kako je kamelija postala neizostavan deo identiteta brenda. Ona je prepoznatljiv detalj na torbama, šalovima, nakitu i parfemima…

Kroz odabir kamelije kao svog zaštitnog znaka, Coco Chanel je prenela svoju viziju elegancije, jednostavnosti i ljubavi, čineći kameliju ne samo cvetom, već i simbolom neuhvatljive lepote koja će uvek ostati večna.

Istorija mode je zaista fascinantna. 

Podseća nas na najlepši oblik lepote i svega onoga što se iz lepote rađa. 

Do neke nove lepe teme, 

Vaša Jelena