Inspiracija

Astrid Kirher stvorila mop frizuru Bitlsa

Fotografkinja Astrid Kirher

Danas se osvrćemo na svet fotografije i to na jednu od najpoznatijih žena kada je fotografija u pitanju. Astrid Kirher je naša današnja inspiracija. Ona je bila nemačka fotografkinja, a u nastavku teksta saznajte i po čemu je bila posebna.

Fotografkinja Astrid KirherPrva zvanična fotografkinja Bitlsa bila je Astrid Kirkher koja im je prišla na jednom od prvih nastupa u Hamburgu, predstavila se kao fotografkinja i zamolila da zabeleži Bitls trenutke svojim foto-aparatom. Astrid je snimila neke od najranijih i najupečatljivijih crno-belih fotografija Bitlsa i to tokom šezdesetih godina. Kažu da je imala trajan uticaj na njihov vizuelni stil, te pored njihovog imena često se pominjala i ona.

Umela je da kaže da joj se život promenio kada je upoznala članove grupe Bitls koju su činili Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison, Pit Best i Ringo Star. Obožavala je da provodi vreme sa njima.

Kirher je maštala da fotografiše “harizmatične” muškarce i pronašla je svoje idealne modele u Bitlsima, posebno u njihovom basisti u to vreme Stjuartu Satklifu. Brzo su se zaljubili iako je ona malo govorila engleski, a on je malo znao nemački.

Fotografkinja Astrid Kirher

Pisac i najugledniji poznavalac ove popularne grupe Mark Luison koji je bio i štićenik poznatog nemačkog fotografa Rajnharta Volfa je izjavio da je Astrid dala veliki doprinos grupi i da je bila glavni “krivac” za njihovu mop top frizuru. Mnogi pripadnici muške populacije utrkivali su se da ponesu firzure koju su nosili članovi grupe.

Mop frizura u duhu francuskog stila podrazumevala je srednju dužinu kose.

Frizuru su podrazumevale šiške koje su tako sečene da liče na obruč.

Mop frizura koja se nosila u Nemačkoj bila je čista suprotnosti onim koje su se nosile npr. u Engleskoj. Dok su mnogi nosili frizure inspirisane Elvisom Prislijem drugi su se opredelili za Bitls mop frizuru. Mnogi kažu da je ovaj stil šišanja kose postao pravi kultni fenomen. Frizura je bila toliko popularna da su proizvođači igračaka proizveli Bitls perike.

Ne samo da su je nosili fanovi Bitlsa već i drugi rok muzičari, od Rolings Stonsa do Dejvida Bouvija, a pravo je iznenađenje bilo da su i žene počele da je nose.

Astrid Kirher su  smatrali odgovornom za stvaranje njihove prepoznatljive frizure, ali je ona to negirala. Izjavila je da je već dosta momaka u Hamburgu nosilo takvu frizuru i da je ona samo oblikovala Satklifovu kosu, a da je zatim Satklifova frizura uticala na članove Bitlsa.

Fotografije Beatlesa čiji je autor Astrid Kirher izložene su širom sveta, uključujući i Kuću slavnih Rock and Rolla u Klivlendu.

Do neke nove inspirativne priče,

Vaša Paolla

Izvor fotografija pinterest.com